Nyuszipuffancs

Ha már húsvét, legyen nyuszi. Persze, sütinyuszi. Egy Tina Konyhában (jó régi lehet, fedele sincs már) néztem ki jó ideje, ma délután megsütöttem. A Fiam azt mondta, medvére jobban hasonlít, de mikor hazajött a férjem, anélkül, hogy megneveztem volna süteményeimet, rájukcsodálkozott: Jé, nyuszik!
Hozzávalók:
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (fél kg tömeghez való)
  • fél mokkáskanál só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom lereszelt héja 
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg margarin 
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
Díszítéshez, kenéshez:
  • 40 db mandula (kb. fél csomag)
  • maréknyi mazsola
  • 5 dkg fehér csoki
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet, a sót, vaníliás cukrot, a cukrot, citromhéjat, élesztőt elvegyítjük.  A tejet megmelegítjük, felolvasztjuk benne a margarint, s a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk. Összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. Ekkor lisztezett deszkára borítjuk, kettőbe osztjuk, mindkét részt rúddá sodorjuk. Mindkét rúdból 10 részt vágunk, de úgy, hogy maradjon füleknek való tészta is. Gömbökké formáljuk őket, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A füleknek kis részeket vágunk a maradék tésztából, tenyerünk között kisodorjuk úgy, hogy két vége elkeskenyedjen. A fejek alá helyezzük,  a fülek harmada-negyede a fej alatt legyen.
A kenéshez való tojássárgáját elkeverjük a tejjel, s lekenjük vele a nyuszikat. A fülekbe nyomjuk a mandulát, szeme és orra pedig mazsola lesz. Nyomkodjuk bele, mert különben sütés közben lepotyog. Hagyjuk még pihenni a nyuszikat 15-20 percig. Ekkor újra lekenjük, s előmelegített sütőbe toljuk.
Pirulásig sütjük.
Ha kihűltek, díszítjük. A fehér csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, zacskóba töltjük, sarkára pici lyukat vágunk. Megrajzoljuk vele a nyuszik száját, bajuszát.
Maradt még egy kis csoki, így némelyiknek frufrut is kanyarítottam. De kitoltam magammal, nagy lett a lyuk a zacskón, meg forró volt a csoki, így nem úgy ment, ahogy szerettem volna. Amúgy finom lett, talán húsvétra is készül belőlük, de az biztos, hogy kisebbek, mert ekkorából egy bőven elég jóllakni.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon helyesek a nyulacskáid ;-)

    VálaszTörlés
  2. Jajj de aranyos kis nyuszkók! :) Jó, hogy feltetted, nagyszerű ötlet locsolók kínálására :) Lehet, hogy update-elem, engedelmeddel, ha lesz időm rá :)
    http://bodzablog.freeblog.hu

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Anazar!
    Kedves MissRed! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet, sok sikert hozzá!
    Üdv. Meli

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...