Rahátos fonott kalács

Az erdélyiek biztos nem kapják fel a fejüket, mi is az a rahát. Ez egy török édesség, szultánkenyér, vagy török csemege, amivel a Narnia kis hősét "lekenyerezte" a Fehér Boszorkány. Tömény, zselésített, színesített, ízesített cukor, porcukorba forgatva. Romániában kapható, mikor hazautazunk, mindig felpakolunk belőle. Előszeretettel használom kalács, kifli töltelékeként, olyankor a gyerekek be is nasiznak belőle. Ebbe a kalácsba is ez került, fonással cifrítva.
Hozzávalók:
  • 0,5 kg fehér liszt
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • a töltéshez 25 dkg rahát
  • a lekenéshez 1 tojás, 2 evőkanál cukor 
Elkészítés:
A tejet megmelegítjük,  elkeverjük benne a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, a tejfölt is beleborítjuk, majd az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a rahátot ujjnyi hasábokra vágjuk.
Ha tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 6 részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás téglalappá nyújtjuk, az egyik szélére egy sor rahátot teszünk, s felsodorjuk őket. 3-3 rudat összefonunk. Tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni, kb. fél óra alatt. Ekkor megkenjük a felvert tojással, s beszórjuk a két fonatot 1-1 evőkanálnyi cukorral.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
 Más töltelékkel is megtölthető ily módon a kalács, dióval, mákkal, mazsolával, csokival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...