Természetesen én is sütit választottam a nekem kisorsolt blogról, Marikától.
Marika földim lévén (szintén szilágysági születésű), nagyon kedves számomra. Blogja kínálata elég vegyes. Nem kimondottan gasztroblognak indult, bár az utóbbi időben leginkább recepteket tesz közzé. Sütiből is van jó néhány, én a Rigó Jancsi nevezetűt szemeltem ki. Ez nem az a vastag tejszínréteges süti, legfeljebb színeiben hasonlít rá. De ez is nagyon finom, bár másképp.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 8 evőkanál tej
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
A díszítéshez:
Így készült:
A diót nagyobb darabokra vágtam, majd kis lábasban állandóan kevergetve kis lángon megpergeltem.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat fele cukorral, a sütőporral habosra kevertem. Hozzáadtam a kakaót, tejet, simára kevertem, majd a liszttel és dióval is elkevertem. A diót nem borítottam, hanem kiszedegettem a lábaskából, így az alján összegyűlt, esetleg megégett héjdarabok nem kerültek bele.
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral felvertem. Több részletben a masszához kevertem.
Sütőpapírral bélelt (28×36 cm-es) tepsibe simítottam, 175 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.
A krémhez megfőztem a pépet: a tojásokat habverővel elkevertem, míg egynemű lett. Hozzákevertem a lisztet, jó púpos kanállal mértem, mert nem tudtam, hogyan fog viselkedni a tojásos massza megfőzve. Hozzáadtam a tejet is, persze apránként. Kis láng fölött, állandóan keverve megfőztem. Jó sűrű lett. Kavargatva kihűtöttem. Közben a margarint a cukorral elkevertem, s több részletben belekevertem a tojásos pépet.
A kihűlt piskótára kentem a kész krémet.
A csokit a vajjal gőz fölött egyneművé kavartam. Hagytam kicsit hűlni s sűrűsödni, majd rákentem a krém tetejére. Villával becsíkoztam a tetejét. Még nem készítettem így csokimázat, de nagyon jó lett, szép fényes s nem túl kemény, jól szeletelhető.
A szeletek tetejét birsalmasajtból kivágott kis csillagokkal díszítettem. Az ötletet Hajnitól kaptam, köszönöm szépen!
Marikának pedig köszönöm a receptet!
Tényleg finom, különösen a diódarabok ízlenek benne. Bátran merem ajánlani az ünnepekre!