Diós-vaníliás-csokis szelet

Ez a süti valamikor nyár végén, ősz elején készült. Nyáron hanyagolom a krémes sütiket, bármennyire is szeretem őket. De egy idő után hiányérzetem támad. Hogy mi is hiányzik, akkor jöttem rá, mikor megláttam ezt a sütit a frissen vásárolt újságban. Neki is láttam hamarosan.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 7 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
A krémhez:
  • 7 tojássárga
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaó
  • szögletes vajas- vagy háztartási keksz
  • maréknyi darált dió
Így készült:
A tojásfehérjéket csipet sóval felvertem, majd a cukorral és vaníliás cukorral tovább vertem, míg kemény lett. Hozzákevertem a diót, kanalanként a lisztet a sütőporral együtt.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát. 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A krémhez habosra kevertem a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáadtam a pudingporokat, s kevés tejjel simára kevertem.
A többi tejet főni tettem, a tojássárgás keveréket hozzáöntve állandóan kavarva sűrűre főztem. Kevergetve hagytam kihűlni.
A margarint kikevertem, majd kanalanként hozzákevertem a pudingot. 
Fele krémet a kihűlt lapra simítottam, majd kiraktam keksszel. 
A krém másik feléhez hozzákevertem a felolvasztott, de nem forró csokit és a kakaót, a kekszre simítottam.
Tetejét beszórtam darált dióval. Másnapra megpuhult a keksz s jól lehetett szeletelni. 
(Recept forrása: Receptözön. 2013/9.)

 De ha valaki azt hiszi, hogy aztán telezabálom magam sütivel, téved:-) Többnyire addig tart a kíváncsiságom, míg megkóstolom. Nagyon kell szeressem azt a sütit, hogy két szeletnél többet megegyek belőle. Később még rájárok 1-1 szelet erejéig, aztán lesz belőle tízórai mellé nasi. Akkor miért sütök? Mert szeretek. Más horgászni jár vagy keresztszemest varr, én sütök. A család meg élvezettel elfogyasztja munkám eredményét.

9 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki!:)

    VálaszTörlés
  2. Ebből most én is betudnék lakmározni annyira guszta! Nagyon finom lehet! Amikor újságokban meglátok ilyen sütiket nekem is késztetésem van hogy kipróbáljam!

    VálaszTörlés
  3. Fincsi lehet ez a süti, csupa finomságból áll! Van nekem is egy halom kiollózott receptem, a baj csak az, hogy ha nem azonnal sütöm meg, ott is maradnak. Akkor mi a fenének gyűjtögetem? Nem tudok ellenállni:-)
    Kérdezd csak meg a családodat, hogy ha nem sütnél milyen lenne? Megtudod a választ:-)

    VálaszTörlés
  4. Hú, ez pont az a süti, amit én nagyon szoktam imádni. Nem ismerem egyébként, csak pont az én ízlésem... :P

    VálaszTörlés
  5. jól néz ki és ki is fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Mi nagyon szerettük, remélem, nektek is ízleni fog:-)
      Sok sikert hozzá!

      Törlés
  6. Koszonom a receptet már 2x megsutotem, nagyon finom es jol sikerult . En tetem a fele vanilias kremhez egy kis rumot is, nem rontota el !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! :-) Örülök, hogy megsütötted! Köszönöm a visszajelzést! A rumot én is szeretem, jó ötlet, alkalmazni fogom! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...