Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg liszt
- 17 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl házi tej + szükség szerint
A töltelékhez:
- 1 üveg baracklekvár
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 2-3 dkg vaj
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztben elmorzsoltam a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Kemény lett. Ha még kevés tejjel lágyítanom kellett volna, nem ugrott volna össze. Na majd legközelebb:-)
A tészta egy órányit pihent.
Közben a darált mákot elvegyítettem a cukorral, reszelt citromhéjjal.
Négy észre osztottam, egyenként kinyújtottam őket. Az elsőt tepsibe tettem, lekentem lekvárral, beszórtam a mák harmadával. Ráhelyeztem a következő lapot, lekvár, mák következett, majd még egyszer megismételtem, s befedtem az utolsó lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött a vajjal felolvasztott csokoládéval.
(Recept forrása: Házias konyha. Édes és sós házi sütemények.)
A 3 laphoz 50 dkg liszt és 15 dkg margarin szükséges, a többi hozzávalóból ugyanannyi. Mivel a töltelék is 3 fele osztódott, vékonyabb lett a kelleténél. De így is elfogyott, s a sikerét látva merek diós zserbót is sütni, remélve, hogy nem fog csődöt mondani. De szigorúan 3 lapból:-)
Nekem nagyon tetszik! Finom lehet mákosan, eddig csak dióval készítettem:-)
VálaszTörlésKöszönöm, Hajni! Nekem kevésbé tetszik, de ennek ellenére finom volt. Még Férjem szerint is:-)
TörlésÚgy látom Gerdi a zserbóval mind a ketten megszenvedtünk:) Jó ez a mákos változat is, annak ellenére, hogy ez is zsugorodott, mint az enyém :)
VálaszTörlés:-) De azért nem ment el a kedvem tőle, a dióssal is mindenképpen tesztelni akarom Férjecském ízlését:-)
TörlésKacérkodom én is vele egy ideje, de még nem készítettem el. Az én családom imádja a mákot, diót, úgyhogy nálunk nagy kedvenc a zserbó.
VálaszTörlésGabriella, remélem, én is elmondhatom majd, ha készítek diósat is:-) A dió ugyanis közönség-kedvenc.
Törlés