Csíkos kalácskák

Ezek a kis kalácsok két egymást követő hét termékei. Miközben készült egyik féle, azon elmélkedtem, mit lehetne még csűrni-csavarni ebből a tésztából. Következő sütős szerda estén újra ezzel szórakoztam. A tészta kis különbséggel ugyanúgy készült: egyik héten narancs, másik héten citromhéj került bele. Illetve a tojás és a belevaló vaj-margarin változott.
Persze baki nélkül nem úsztam meg:-) A gyakorta látott virágformát is tesztelni akartam. Olyan lendülettel jelöltem ki a pohárral a közepét, hogy teljesen átvágtam. A szirmok vágását meg a középhez túl közel vittem, itt-ott el is szakadt sülés közben. De elbántunk vele, megettük úgy rozzantan is:-)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin/vaj
  • 1 citrom/narancs lereszelt héja
  • 5 dl tej
  • 2 egész tojás/2 sárgája+1 egész tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál kakaó+2 evőkanál tej
  • 1 tojás lekenni
Így készült:
3 dl meleg tejben elkevertem kiskanálnyi cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a vajjal/margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, citrom/narancshéjat, élesztős tejet, s a többi tejet fokozatosan adagolva közepes keménységű tésztát gyúrtam belőle. Kettéválasztottam. Felébe belegyúrtam a kakaót 2 evőkanál tejjel.
Hagytam 30-40 percet kelni.
Első alkalommal az alsó képen lévőn készültek: mindkét tésztát két részre osztottam, külön-külön hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, jó vékonyra. Egymásra tettem 1-1 világos és kakaós tésztát, felsodortam, mint a kalácsot. Tenyérnyi hosszú darabokra vágtam, tetejét éles késsel mélyen bevágtam. Tepsibe rakosgattam, tojással lekentem, cukorral megszórtam. Az első tepsit a hideg sütőbe tettem, beállítottam 180 fokra, s hagytam megsülni őket.
Míg sült, a tészta másik felével ugyanígy jártam el.
A középső képen lévők ugyanígy készültek, csak miután tenyérnyi darabokra vágtam, az aljáig, tehát teljesen átvágtam a tésztát, s egyik végét átfordítottam a keletkezett lyukon, mint a csöröge esetében.
A virág fele tésztamennyiségből készült. 3-3 részre osztottam mint a világos, mint a sötét tésztát. Mindegyiket kereke lappá nyújtottam. Nem volt könnyű egyformára igazgatni őket, elég sok időt matattam vele. Egymásra raktam váltakozva a színeket, majd kijelöltem a közepét -a kelleténél jobban-, s bevágtam a szirmokat. Előbb ketté, majd 4, 8, 16 részre vágtam. Mindegyik szirmot kétszer megcsavartam, tojással lekentem, 180 fokon pirosra sütöttem.


A csöröge formájút csak a tepsiben fotóztam le, elfelejtettem másikat készíteni róla. Legjobban a virág tetszett, hibái ellenére is. Még fogok próbálkozni vele, hisz gyakorlás a tudás atyja:-)


21 megjegyzés:

  1. Micsoda szépségek készültek nálad!!! Egyik szebb, mint a másik :) Túl sok bakit én nem látok.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik mindegyik! Főleg a harmadik és a második képen lévők, amit először csináltál, nagyon aranyosak lettek :-) Talán azért tetszik a legjobban, mert ilyet még nem láttam. Az első a virágszerű is nagyon szép lett, szép egyformák a szirmok rajta. Ilyet én is szoktam sütni, gesztenyés és diós töltelékkel, fagyasztott leveles tésztából, a közepére pedig napraforgómagokat szoktam szórni. Kelesztett tésztából is ki kéne egyszer próbálnom, most nagyon megtetszett a tiéd :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm szépen! Most láttam, hogy ki is próbáltad a formázást. Igazán örülök:-)

      Törlés
  3. Nagyon szép kalácsokat készítettél! Most jó is lenne egy kis kakaóval, olyan sok van neked egyet legalább küldjél már:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Nagyon szívesen küldenék, de rég elfogytak. Legközelebb gondolok rád:-)

      Törlés
  4. Szerintem szépek lettek! Ha nem mondod, észre sem lehet venni hogy másképp szeretted volna formázni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Okki! Máskor nem mondom, s azt hiszitek, olyannak kell lennie:-D

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki! Nem is látni a hibákat rajta, amiket írtál :)

    VálaszTörlés
  6. Szépek ezek nagyon is! Tetszik a formája.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűek, mindegyik:) Mindegyik külön egyéniség, ha nem mondod, hogy bakiztál, én sosem jövök rá és gondolom így is elfogyott gyorsan:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Trollanyu! Persze, hogy elfogyott, senki sem reklamált:-)

      Törlés
  8. Hmmm... de jó lenne most egy bögre tejcsi mellé, vagy holnap reggelire. Nagyon szépek és finomak. :)

    VálaszTörlés
  9. Egyik szebb, mint a másik, nagyon-nagyon guszták! :)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűségesek! És nagyon finomak lehettek!

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...