Sütőben, krumplin sült fasírt paradicsomszósszal

Évtizedenként -ha nem sűrűbben- változnak a nézetek arról, hogy mi tesz jót az egészségünknek és mi nem. Ez a téma meg viták kitűnő táptalaja tud lenni - épp most olvastam egy, nem túl barátságos hangneműt.
Itt van ugye a vaj-margarin és zsír-olaj páros. Az elsők kárhoztatva voltak ilyen-olyan magyarázatokkal, vagy inkább azért, mert el kellett adni a másodikokat. Most fordult a kocka.
Férjemnek van egy vegyészházaspár ismerőse. Ők teljesen kiiktatták az olajat az étkezésükből- biztos tudják, miért. Csakis zsírt használnak a sütéshez-főzéshez. Az olajjal valójában nyersen nincs gond, felhevült állapotban annál inkább káros. S bizony sok mindent sütünk olajban. Például a fasírtot is. Meg a családi kedvencek állandó dobogósát, a rántott húst. Én hol olajban/zsírban sütöm, hol sütőben őket.
Ezúttal sütőben készült a fasírt, krumplikarikákra ültetve, s paradicsomszósz is készült hozzá, kertből frissen szedett zöldségből (vagy gyümölcsből, mert ezen is lehet ám vitázni:-)).

Hozzávalók:

  • 5-6 közepes méretű krumpli
  • 2-3 evőkanál olívaolaj 
  • 60 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • kevés víz
  • 3 tojás
A paradicsomszószhoz:
  • 2 fej hagyma
  • 1 kg paradicsom
  • 3-4 szegfűszeg
  • 1 ágacska bazsalikom
  • csípős paprika- ízlés szerint
Így készült:
A paradicsomot, hagymát felaprítva a fűszerekkel kis lángon főni tettem.
A krumplit megpucoltam, ujjnyi vastag karikákra vágtam.
A fasírthoz való hagymát pici olajon, csipet sóval puhára pároltam.
A darált húst az összes hozzávalóval tálba tettem, s annyi vizet adtam hozzá, hogy formázható masszát kapjak. Gombócokat formáltam belőle.
A tepsi alját vékonyan kikentem az olívaolajjal, kiraktam a krumplikarikákkal. Mindegyikre 1-1 fasírtgombócot tettem, s 190 fokos sütőbe toltam. Mire a fasírt megpirult, a krumpli is puha lett alatta.
Miközben sült, a paradicsomot átpasszíroztam, s tovább főztem, míg elérte a kívánt sűrűséget. Közben még lehet fűszerezni ízlés szerint.
A kész fasírtokat a paradicsomszósszal tálaltam.

Persze a fasírthoz lehet tenni vízbe áztatott s kifacsart zsemlét vagy szikkadt kenyeret is, akkor nem kell a víz. Én gyakrabban készítem morzsával, s hogy ne legyen száraz, vizet adok hozzá.
S hogy egészséges-e? Szerintem amíg jól esik és testünk nem tiltakozik, változatosan táplálkozva és a mértékletességet betartva bármit ehetünk...

21 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Így még nem sütöttem pedig nagyon jó lehet, a krumpli is átveszi a fasírt ízét. Ezek az ilyen olyan kifogások viták csupán kereskedelmi fogások szerintem.Úgy vagyok én is ezzel ha jól esik akkor eszem, volt már úgy hogy kedvencem volt az étel mégsem kívántam. Akkor koplalok pár napot és kész:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm! A krumpli nagyon finom volt a fasírt alatt, csak kevés volt. Legközelebb több lesz:-)
      Én is úgy gondolom, amit épp el kell adni, az az egészséges-szerintük. Aztán ki-ki eldönti, hogy megvesz-e és elfogyasztja...

      Törlés
  2. Én a mértékletesség híve vagyok, ezzel egy kicsit, azzal egy keveset- akkor bármelyik van éppen aktuálisan rossznak kikiáltva, kevésbé tud ártani. Jól írja Éva, kereskedelmi fogások és egyre erőszakosabbak e téren. Én így készítem a sütőben a fasírtot: http://vicuska13.blogspot.com/2011/11/nagyon-finom-csodatorony-fasirtbol.html
    Legközelebb összevariálom a Te recepteddel, alákarikázom a krumplit, még magasabb tornyom lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, én is:-) Mindenevők vagyunk, de semmit sem viszünk túlzásba.
      Mindjárt nézem a Te változatodat!

      Törlés
  3. Nagyon guszták lettek, szépen sorakoznak a tepsiben :-) Sütőben még nem sütöttem fasírtot, csak ami egyben van. Ezt érdemes lenne egyszer kipróbálni.
    S hogy melyik az egészségesebb? Az olaj vagy a zsír? Ezt én így nem tudnám eldönteni, aki a gyártás közelében van, az biztosan okosabb. Annyi tény, hogy a nagyszüleim egy csepp olajat sem használtak, és hosszú, egészséges életük volt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Az én Nagymamám vegyesen használta a zsírt és olajat, de egyik testvére nem tudta megszokni az olaj ízét, így nem használta, de mindegyikük sokáig élt. A dédmamám úgyszintén, aki biztos nem használt olajat. Az biztos, hogy ők sokkal egészségesebben táplálkoztak, mint mi...

      Törlés
  4. Nagyon szeretem az ilyen krumplis-húsos ételeket (vagyis töltött krumplit szoktam készíteni). Bár a férjem nem nagyon szereti, azért csak küldjed hozzánk vacsorára, legalább nem kell készítenem semmit. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, küldöm, jó étvágyat hozzá:-)
      Lehet nem szeretni a töltött krumplit? Nekünk egyik kedvencünk... de elég rég készült, jó, hogy eszembe juttattad!

      Törlés
  5. Látom nem csak én szeretem a darált húsos variációkat. :) Nagyon ötletes a burgonyás megoldás. Bevallom én már régóta zsírral sütök-főzök és csak vajat használok, olajat pedig csak hidegen, nem is annyira az éppen egészséges irányzat miatt, hanem mert úgy gondolom, hogy amitől a dédszüleim több mint 90 évet megéltek az nekünk sem árthat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, darált húsból bármikor, bármit:-) Tényleg szeretem a darált húst, annyi lehetőség van benne...
      Én vegyesen használom az olajat-zsírt, felváltva a margarint és vajat. A mi családunkban érdekes módon a nagymamák élnek-éltek sokáig, a férfiak nem. De nekik sem a zsír ártott meg. Apukám egész életében diétázott, odafigyelt magára és a táplálkozásra, mégis...

      Törlés
  6. Nagyon gusztára sikeredett! Tetszetős recept és biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  7. Én nagyon olaj ellenes vagyok, ez látszik a blogomon is, a rántott és olajban sült húsokat nagyítóval kell keresni nálam. Ezeket majdnem csak vendégségben fogyasztom, inkább a párolás híve vagyok. Ez a megoldás nagyon praktikus.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, helyes:-) Én időnként azért sütök olajban, de próbálom kerülni.

      Törlés
  8. Ez igazán mutatós és ötletes fogás lett :)

    VálaszTörlés
  9. Csatlakozom Katalinhoz és Barbihoz, én is szívesebben sütök zsírban. És hogy miért? Mert az ebben sütött rántott hús majdnem olyan mintha a nagymamám készítette volna.... :( :) Ő csak zsírt használt és az én zsírom ráadásul házi zsír, ez perdöntő mellette. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, csak majdnem? Igaz is, a Nagymamák utánozhatatlanok, csak megközelíteni lehet őket, utolérni nem.
      Éljen a zsír:-)))

      Törlés
  10. Ó, igen, ez a téma, kitűnő "táptalaj a vitákhoz" ahogy írtad is. :) Nem, is tudom, én kicsit már unom, hogy egyszer ez- máskor meg az az egészséges... Ugyanígy gondolkodom a "cukorpótló szerekről", vagy akár a xilitről is. :D A kajád csuda klassz!! Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, én már csak nevetek ezeken az újabb és újabb hóbortokon. Anyósom épp a napokban mondta, hogy azt olvasta, mennyire mérgező a paradicsom, padlizsán, krumpli héja. Na tessék, mióta és mennyit eszünk belőlük, és még élünk. Nem is tudom, hogy lehet:-)
      Köszönöm:-)

      Törlés
  11. Ezt nagyon jól kitaláltad! Egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...