Vaníliás cukor

Sokáig, azaz néhány hónappal ezelőttig bolti vaníliás cukrot használtam a sütikbe. Láttam, olvastam a házilag készíthetőről is, vettem is néhányszor vaníliarudat, de nem vettem a fáradtságot készíteni. Tavaly év vége fele aztán rábeszéltem magam. Utánaolvastam a témának. Kétféle elkészítési módot találtam, egyik a kettévágott vaníliarúd belerejtése a cukorba, a másik a teljes rúd cukorral való megőrlése. Én ez utóbbit választottam.
Hozzávalók:

  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
Így készül:
A vaníliarudat feldaraboltam, 2 evőkanál cukorral kávédarálóban megőröltem. Átszitáltam, a nagyobb darabokat újabb adag cukorral még egyszer átdaráltam, majd a többi porrá darált cukorral összekevertem. Zárható üvegbe tettem. 2-3 hétig állnia kéne, de én szinte rögtön használni kezdtem.
Mostanra egy kevés maradt az elsőként gyártottból, ma készült az újabb adag. Először is, másodjára is két-két rúdból készült. A Lidl-ben szoktam venni, a kettő kerül annyiba, mint máshol egy. 
Ma fánkra került belőle, de kifliket beforgatni, tejszínt felverni használom, kelt tésztába is tettem már, krémekbe kerül belőle bőven. Apró fekete szemcsés, de eddig még senkit sem zavart a látványa. 

2 megjegyzés:

  1. Ezen biztos jobban érződik a vanília, mint a bolti kis tasakoson. És biztosan vaníliából van :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, de még mennyire! Nem is hasonlít a bolti ehhez. Olyan jó illata van!

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...