- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 teáskanál só
- 10 dkg cukor + 1 evőkanállal
- 4,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 egész tojás + 1 tojássárga lekenni
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
Így készült:
3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a két tojást, élesztős tejet s fokozatosan még annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Megdagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Közben a vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, kakaóval. Mire megkelt a tészta, a töltelék is kenhető állagúra dermedt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítottam, 6 részre osztottam. Mindegyiket kinyújtottam, megkentem a töltelékkel, feltekertem. 2-2 rudat összesodortam, tepsibe tettem. a gáztepsibe elfért a 3 kalács egymás mellett, igaz, sülés közben kissé összenőttek.
15-20 percet még kelesztettem, majd lekentem pici tejjel elkevert tojássárgájával.
180 fokos sütőbe tettem, s addig sütöttem, míg szépen megpirultak.
A kakaó egy része kiszökött sülés közben. Nem tudom, hogy ez törvényszerű-e, vagy csak én nem csinálok jól valamit. De mindkét alkalommal ugyanaz történt... Hiába, én sem vagyok tökéletes! :D