Házi keksz

Persze minden házi, ami itthon készül, de ezzel a névvel ihlették itt ezt a kekszet. Ez az oldal egy román receptgyűjtemény. Jó receptek lelhetők itt, jó néhányat kinéztem már, sőt, el is készült már egy-kettő. Nem igazán ismertem a hagyományos román konyhát, holott ott éltünk, nőttünk fel. De nem ettünk egy tányérból velük. :-) Amit hozzájuk kötök, az a puliszka, a csorbák -eredetileg korpaciberével savanyított levesek-, a miccs, ami kicsiket jelent , s hosszúkásra formázott darált húskeveréket takar. S itt megáll a tudomány számomra. Persze magukénak tartják a töltött káposztát, ami nagyra becsült ünnepi étel náluk. Meg még sok minden mást, amit más népektől ered. Utána olvashatnék a témának, de majd máskor. Egy sütiről volna szó, s hova lyukadtam ki! :-)


Hozzávalók, 3 dl-es bögrével mérve:
  • 20 dkg margarin
  • 3 pohár liszt
  • 1 pohár cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
  • rahátdarabkák a közepébe
Így készült:
A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. 
Egy órányi pihentetés után kisebb diónyi gömböket formáztam a tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Mindegyik közepébe nyomtam 1-1 darabka rahátot.
180 fokon világosra sütöttem a kekszeket.
Persze variáltam a recepten, kinézetét meg összetételét illetően is. Kekszkinyomóval akartam én is formásra alakítani, de nem akart engedelmeskedni a tészta, így maradt a kézzel gömbölyítés. 
Szóval érdemes román nyelvű blogokat látogatni, jó receptjeik vannak. A fordításban szívesen segédkezek! :-) 

4 megjegyzés:

  1. Finom lehetett a román raháttal :-) :-) :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most én is nevettem! :-) Igen, a rahát is román, amúgy török eredetű édesség. Tehát azt is koppintották. Ti sokat jártok Erdélyben, így lehet fogalmatok az ottani magyar-román viszonyról, ami sajnos nem látszik javulni, mert mindig vannak, akik tesznek róla. Lenne, mit mesélni, tapasztalatból.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...