Én mindenképpen nagyon szeretem. A padlizsánkrém - a vinetta, ahogy otthon hívtuk- végigkísérte a gyerekkorunkat. A zakuszka szintén, aminek a sokféle zöldség mellett kihagyhatatlan összetevője a padlizsán. Minden évben főzünk nagy adagot belőle Anyósommal karöltve. Mert bizony nem kis munka. A lesütött padlizsán pedig mélyhűtőbe kerül, krém lesz belőle hagymával, néha majonézzel. Sütöttem már fasírtot belőle, rántottam, került lecsóba, töltöttem darált hússal ( így). De ily módon aratta a legnagyobb sikert.
Hozzávalók:
- 1 hosszúkás padlizsán
- 1 nagy paradicsom
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- só, bors
- csípős paprikakrém
- oregánó, bazsalikom
- 15-20 dkg reszelt trappista
Így készült:
A padlizsánt megmostam, héjastul 1 cm vastag szeletekre vágtam. Száraz serpenyőben mindkét felén addig sütöttem, míg megpuhul, azaz a villa könnyedén átszalad rajta.
A paradicsomot vékony karikákra vágtam.
A sűrített paradicsomot elkevertem a sóval, mokkáskanálnyit tettem bele, mert a zöldségeket nem sóztam. Belekerült a többi fűszer is.
Vékonyan kiolajoztam egy tepsit, leraktam az aljára egy réteg padlizsánkarikát, lekentem a fűszeres sűrített paradicsommal, erre került egy paradicsomkarika, megint padlizsán, sűrített paradicsom és végül jó sok reszelt sajt a tetejére.
190 fokos sütőbe tettem, majd mikor nem győztem kivárni, hogy rápiruljon a sajt, beraktam a grill alá.
Tudom, hogy sokan nem szeretik a padlizsánt, pedig színfoltja lehet a nyári-őszi vacsoráknak. Erdélyben ilyenkor nagyon olcsó. Többnyire augusztusban utaztunk haza, s hoztunk egy-egy zsákkal. Most korábban ejtettük meg a nyaralást, így itt kell beszereznünk a télire és zakuszkának valót.
Micsoda finomság! Én szeretem a padlizsánt. :) Szerintem cukkinivel is működhet, van is a hűtőbe, vacsira kipróbálom.
VálaszTörlésVanilin, ha elkészítetted cukkinival, mindenképpen számolj be, milyen lett, mert kíváncsivá tettél az ötleteddel! Szerintem finom lesz!
TörlésNagyon tetszetős recept! :) Én nagyon szeretem a padlizsánt, különösen majonézzel és hagymával, kedvenc kencém, de más formában is szívesen fogyasztom! :)
VálaszTörlésOkki, köszönöm! Én is nagy rajongója vagyok a "vinettának"- gondolom Ti is így neveztétek, nevezitek. Erre kevesen ismerik, de népszerűsítjük! :-)
TörlésIgen, mifelénk vinetta. :) Nem is használjuk a padlizsán elnevezést, csak ha magyarországi vendégeink vannak. :)
TörlésÉn is nagyon szeretem, bármilyen formában! Finom lehetett a sok sajttal!
VálaszTörlésVinettának is már jó pár éve készítjük, pirítóssal nagyszerű vacsora :-)
Finom is bárhogyan elkészítve, legalábbis annak, aki szereti! :-)
Törlés