Ribizlis túrós pite

Jó sok éve volt, hogy két kis ribizlibokrot meg egy köszmétét vettünk kertészetbe, hogy majd 2-3 év, és ellátnak gyümölccsel. De valahogy nem akart teljesülni ez a vágyam. Mintha inkább összemenne az a bokor ahelyett, hogy nőne. A köszmététől meg is szabadultunk- mindig fehér koszmós volt a termése. De a ribizlit csak ápolgattam. Vettem az ásót, hogy felásom körülötte, hátha. Férjem kivette kezemből, s elvégezte helyettem ezt a munkát. Talán-talán kezdik meghálálni a gondoskodást, ha nem is látványosan, de növögetnek, s jövőre hátha már  kisvödörnyi termés lesz rajtuk! :-) Idén kis tálkával szedtem róla, s persze, hogy sütibe került. Túrós pitét pöttyöztem meg vele:

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • nagy csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárga
  • 4 evőkanál tej
A töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojásfehérje
  • csipet só
  • 3 evőkanál gríz
  • 1 citrom héja
  • 2 maréknyi ribizli
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam- előbb persze a lisztet, sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd eztán került bele a tojássárgája és pici tej- annyi, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, elkevertem a cukorral, a csipet sóval felvert tojásfehérjével, grízzel, citromhéjjal, és legvégül a ribizliszemekkel.
A tésztát két egyenlő részre osztottam. Egyiket tepsi méretűre nyújtottam (a tepsit kikentem előre, 28×32 cm-est), kibéleltem vele a tepsi alját. Elosztottam rajta a tölteléket, majd befedtem a másik lappal.
180 fokos sütőben addig sült, míg a teteje szépen megpirult.

Nem szórtam be a tetejét porcukorral, de aki édesen szereti a sütiket, tegye. Ebben kimondottan finom volt az enyhén édes túró mellett a savanyú gyümölcs. 
Szeretem a ribizlit, savanyúsága ellenére. Régebb a környékünkön sokan foglalkoztak málna- és ribizlitermesztéssel, a közeli üzemek elég jó árat fizettek érte. Aztán egyik évről a másikra feleslegessé vált a hazai gyümölcs- szomorú látványt nyújtanak a gaz által felvert ribizliültetvények az út mentén. 

2021. július 18.
Újra készült, kicsit másképp. De így is finom, puha, csak úgy eteti magát:


Ezúttal a hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 16 dkg zsír (fele vaj)
  • 3 tojássárga
  • 3 evőkanál tejföl
A töltelékez:
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 evőkanál gríz
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1-2 maréknyi ribizli
Az elkészítés menete ugyanaz, nem írom le még egyszer. Így vagy úgy, vagy épp más gyümölccsel (meggyel, málnával) tarkítva a túrót, merem ajánlani!


6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett a sok túróval és a szép ribizliszemekkel 😀. A hazainál nincs is finomabb....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Már várom, hogy még több ribizli teremjen. Két termetes bokor azért ellátna egy évre való gyümölccsel... De nem akarnak termetesek lenni.

      Törlés
  2. Szép a konyhád nagyon! Új vagy csak most jutott eszedbe feltenni? A recepteket ezután olvasgatom majd, de gondoltam, előbb jöjjön a dicséret!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Nem, nem új, már legalább nyolc éve használom, s azóta is szeretem. Akkoriban megmutattam itt a blogon, s hirtelen jött ötlet volt, hogy az legyen a fejléc. Vagyis egy kis részlete.

      Törlés
  3. Csodás sütit sütöttél megint! 🙂 A pite nagy kedvencem, a túrós-gyümölcsös pedig a legfinomabb! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Egyetértek, a túró-gyümölcs páros verhetetlen!

      Törlés

Almás és túrós bukta

 Nem tudom, hogy illendő-e még ilyentájt boldog új évet kívánni, de idén most írok először a blogra. Nem, nem volt semmi gond, csak elfoglal...