Mákos-málnás szelet

Lassan már hagyománnyá válik, hogy egy-egy hosszabb távollét után mákos sütivel térek vissza! 😀 Ezúttal a hosszabb szünet bő hónapot jelent. Nem pihentem, dehogyis, sőt. Nem ecsetelem, elfáradtam. Szellemileg még jobban, mint fizikailag. Soha jobbkor ez a hosszú hétvége! Amikorra annyi, de annyi mindent terveztem, de hagytam az egészet, s megengedek magamnak egy kis "semmittevést".

A konyhai teendők is eléggé háttérbe szorultak, többnyire csak hétvégén sütök-főzök, hét közben csak valami gyorsat. Azért jó néhány sütirecept várat magára piszkozatban megírva, közöttük ez, a múlt hétvégi édességünk. A fagyasztóban lapuló jó néhány málnacsomag adta az ihletet, e köré alkottam egy újabb receptet. Finomra sikeredett, mindenki szívesen falatozott belőle! 



 Hozzávalók:

A tésztához:

  • 4 nagy tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg őrölt mák
  • 1,5 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 25 dkg málna
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál gríz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
Így készült:
A tésztához a tojásokat alaposan elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral. Majd hozzáadtam a lisztet, darált mákot, olajat és simára kevertem. Végül a tejet kevertem hozzá.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát, tetejére szórtam a málnaszemeket, úgy fagyosan. 
180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A krémhez a tejből, grízből a vaníliás cukrokkal és az 1 evőkanál cukorral tejbegrízt főztem. Mikor kész lett, azon forrón hozzákevertem a fehér csoki háromnegyedét, a többit meghagytam a tetejére reszelni.
A tejbegrízt hagytam kihűlni, közben sűrűn átkevertem. 
A vajat elkevertem a 10 dkg cukorral, s kanalanként hozzáadtam az időközben kihűlt tejbegrízt.
A kész krémet a már kihűlt lap tetejére simítottam, s a maradék fehér csokit a tetejére reszeltem.
Akár azonnal is szeletelhető.


A krém kicsit édes lett, a málna savanyúsága épp kellett hozzá. Finom, puha süti lett. 
Még van néhány csomag málna, amik többnyire úgy fagyosan turmixgépbe kerülnek tejjel és kis mézzel vagy cukorral, meleg időben kellemes hűsítőként szolgálva, de az idei tavasz inkább forró csokit és mézes teát itat az emberrel... Így kénytelen leszek elsütizni a többit is, mert hamarosan itt a friss termés a bogyósokból...

6 megjegyzés:

  1. A sütid nagyon kedvemre-való , feltűnt hogy rég nem jelentkeztél !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ennek is, annak is! :-) Most itt vagyok, bár nem ígérem, hogy sűrűn jelentkezem...

      Törlés
  2. Örülök hogy újra itt vagy, már hiányoltalak. De örülök hogy minden rendben van, csak elfáradtál 😊.
    Nagyon finomat sütöttél, ügyesen alkottál egy új sütit!
    Jó pihenést és jó egészséget kívánok, aztán várom a következő sütiket 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Igen, minden rendben, a mindennapi bosszúságoktól eltekintve, de hát az mindenkinek van, s attól nem lesz jobb, ha folyton panaszkodunk. Inkább együnk egy finom sütit! :D

      Törlés
  3. Jó újra látni! :)
    A sütemény nagyon tetszik mind ízvilágban, mind pedig küllemre. :)

    VálaszTörlés

Lencsesaláta

 Nem eszünk gyakran lencsét, talán évi két-három alkalommal. Abból egyik szilveszter, aztán év közben valamikor Leányzó eszembe juttatja a f...