Kefires pogácsa

Mindig úgy jár az ember, ahogy még nem. Most pont így: egyik hétvégén szóltam a Férjemnek, hogy megint kiégett a hűtőben a világítás. Úgy is maradt, egy egész hétig, amikor újra sütéshez készülve a kivett margarin puhasága sem keltett bennem gyanút. A két nappal korábban vásárolt hús zacskóból való kibontása hatására esett le a tantusz, hogy itt bizony többről van szó, mint holmi kiégett körtéről. Gyorsan kihúztam a fagyasztó fiókjait, alsó és felső tartalma kicsit ki volt olvadva, de még közel sem csepegett, a középső teljesen fagyos volt. Benyúltam a frizsider mögé, hát kibújt a konnektorból. Hogy történt, fogalmam sincs, de legalább mindent kirámoltam, átnéztem. Ami gyanús volt, megkapta a macska, s a tartalom nagy részét azon a hétvégén felhasználtam. Utólag gondolkodtam el rajta, nagy szerencse, hogy nem olvadt le a fagyasztó, most épp tele van. De lehet, pont azért. Meg az is jó, hogy a kamrában van a hűtő, nem a konyhában. 
Legalább jó sokat sütöttem, többek között ezt a nagy adag pogácsát egy nagy pohár kefirből. Mert ugye minden kárban van valami haszon! 😃

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt ( + szükség szerint 1-2 evőkanálnyi, valamint a szóráshoz)
  • 2 púpos teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 evőkanál zsír 
  • 2 kicsi tojás+ 2 sárgája
  • 1 nagy pohár kefir (4,5 dl)
  • 1 tojás + csipet só+ magvak a tetejére
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, kefirt és időközben felfutott élesztős tejet és összegyúrtam. Kicsit lágynak találtam, ezért még egy púpos evőkanálnyi lisztet szórtam hozzá. Megdagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, hajtogattam.
15 perc múlva újra kinyújtottam, ekkor jó ujjnyi vastagra. Kicsi pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakoltam.
A csipet sóval felvert tojással lekentem, magokkal szórtam be- szezámmal, némelyiket feketével, vagy köménnyel-. 180 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem.
Három tepsivel lett ebből a mennyiségből.


Frissen jó ropogós volt a külseje, szívesen rágcsáltam. De még harmadnap is, mert maradt belőle néhány előző napról a munkahelyen, s délben azzal csillapítottam gyomrom korgását.
 


4 megjegyzés:

  1. De szép mosolygós pogácsákat sütöttél, finomak lehettek! Nagyon sajnálom, hogy így jártatok, de szerencse, hogy még nagyobb baj nem történt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Ó, ez semmiség, nem sok mindent kellett kidobjak, szerencsére. Legközelebb tudni fogom, mire gyanakodjak.

      Törlés
  2. Nagyon guszta pogikat sütöttél! Minden rosszban van valami jó , sok pogácsátok lett és a macskátok is elégedett lehetett:-)) Ahogy olvastalak azt hittem elromlott a hűtő de ez akkor csak a jobbik eset volt , gondolom ünnepek előtt nem hiányzott volna egy hűtő vásárlás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! Így van, szinte mindenben van valami jó is. Ha nem más, tapasztalatszerzés. Férjem is azt hitte előbb, elromlott a hűtő. Már tizenéve megvan, receptekkel nyertem. De szerencsére azóta is jól működik! :-)

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...