Lekváros-diós labdák

Ha nincsenek itthon a gyerekek, előfordul, hogy nem is sütök sütit a hétvégére. Vagy csak valami gyorsat csapok össze, esetleg kekszszalámit tepsibe nyomkodva. Nem így volt ez az elmúlt hétvégén- sós sütire fájt a fogam, s ha már amúgy is belevetetettem magam a konyházásba, dagasztottam egy édes tésztát is- ezzel kezdem. Végülis is sima lekváros bukta gömbbé formázva, diódarabokkal a tetején, de olyan finom lett, hogy megérdemli, hogy rá szánjam a pihenőidőmet. 



Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 12 dkg margarin
  • 1,2 dl olaj
  • 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
Továbbá: 
  • lekvár (most 2 kis üveggel, 1 szilva, 1 birsalma)
  • 1 tojásfehérje lekenni
  • maréknyi durvára darabolt dió
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy teáskanál cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, 5 evőkanál cukrot , vaníliás cukrot elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal és olajjal. 
Beleütöttem a tojásokat, belekerült az időközben felfutott élesztős tej, és összegyúrtam. Keménynek találtam, ezért 2 evőkanál tejföllel lazítottam. Megdagasztottam, majd kicsi liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni. 
Lisztezett deszkára borítottam, úgy fél centi vastagra nyújtottam, négyzetekre vágtam, 1-1 teáskanál lekvárt pakoltam a közepére. Négy sarkát összefogtam-nyomkodtam a tésztának, gömbbé alakítottam és tepsibe pakoltam.
Egy tojásfehérjét (a sós süti maradéka volt) enyhén felvertem, lekentem bele a bukták tetejét, darabolt diót szórtam rá, kissé rá is nyomkodtam.
180 fokos sütőbe téve hagytam szép pirosra sülni.


Kettőnknek sok lett volna a két nagy tepsinyi sütemény, de volt rá vendég, meg vittem anyósoméknak is, a maradékot meg elvittük munkába. Ott meg mindig jól jön egy kis energiát adó harapnivaló.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta , finom lehetett labda változatban is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen- csak a látvány más, de mindenképp finom! :-)

      Törlés
  2. Pont ma járt buktasütésen az eszem, ezek a golyók meg csak ráerősítettek! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azóta talán meg is sütötted a buktát- többször is! :D

      Törlés
  3. Nagyon jól néznek ki, finomak lehettek a házi lekvárokkal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finomak voltak, főleg a szilvalekváros...

      Törlés
  4. Az Ön bejegyzése a ragyogás sugárzó példája! Éleslátó, jól artikulált és valóban értékes. Köszönjük, hogy megosztottaa te perspektívád.

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...