Vártam, nem vártam, eljött, s próbáltam tárt karokkal fogadni: kiflit sütöttem nekik tízóraira. Vasárnap délután, abból, ami a kezem ügyébe került.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 6 dl szobahőmérsékletű aludttej
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 teáskanál só
- 3-4 evőkanál olaj
- 10-15 dkg reszelt sajt
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet tálba borítottam, elvegyítettem benne a sót. Hozzáadtam az élesztős tejet. Majd fokozatosan adagolva hozzá az aludttejet, annyit, hogy megfelelő keménységű legyen, dagasztani kezdtem. A legvégén az olajat adtam hozzá, s addig dagasztottam, míg nem ragadt.
Letakarva hagytam megkelni.
Két részre osztottam. Egyiket nagy kerek lappá nyújtottam, négybe, majd 8 részre vágtam. A széles felétől kezdve felsodortam, tepsibe tettem. Közepét hosszában bevágtam (ez a művelet elhagyható), majd megszórtam reszelt sajttal. Előmelegített sütőbe toltam, pirulásig sütöttem.
Míg az első tepsivel sült, a tészta másik felével ugyanígy jártam el.
Vajjal megkenve csomagoltam nekik belőle. S mivel 16 kifli lett belőle, még reggelire s másnapra is jutott.
Guszták lettek a kiflik, így talán nem olyan nehéz az iskolatáska :)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Gergőnek mindenképpen nehéz az iskolatáska:-)
TörlésNagyon jól néznek ki ezek a kiflik, jöhetnének délutáni nasinak...:)
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla!
TörlésItt az ideje újból a keltésztáknak. Nálam is kéri a leányzó, hogy ne szendvicset tegyek uzsinak, hanem finomakat süssek:))
VálaszTörlésAleda, bizony, szívesebben visznek valami házi sütit a suliba, így igyekszem minden héten sütni nekik valamit.
TörlésJó kis recept, finom kiflik, a gyerekek is biztosan örültek neki! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Jobban örültek, mint a szendvicsnek:-)
Törlés