Nekik készült ez a torta. Hogy a gyerekeim is megkóstolhassák, mindjárt kettő készült belőle. Mintául a már készített almás-habos finomság szolgált. De mivel a szögletes keksszel nem lenne könnyű kirakni a kerek tortaforma alját, jött az ötlet, hogy darált kekszes alapja legyen.
Az alsó, kekszes réteghez:
- 50 dkg darált keksz
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 2 dl tej
- 2 evőkanál kakaó
Az almás réteghez:
- 1 kg alma
- 15 dkg cukor
- 4 dl víz
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
A habhoz:
- 6 dl tejszín
- 2-3 evőkanál cukor
- 10 g zselatin
- 0,5 dl víz
- nagy csipet fahéj
Így készült:
A margarint, cukrot, tejet és a kakaót összefőztem. Mikor felfőtt, le is vettem a lángról, s hozzákevertem a kekszet. Kevés kavargatás után belenyomkodtam két kapcsos, papírral kibélelt tortaforma aljába.
A héjastul kimért almát megpucoltam, lereszeltem. A cukorral együtt főni tettem. 20 dkg cukor kéne bele, de elég édes volt az alma, így kevesebb került bele. Közben a pudingport kevés vízzel elkevertem, a többit az almához öntöttem. Hozzáöntöttem a pudingot, sűrűre főztem. A kekszes rétegre öntöttem, elosztva a két formába. Hűlni hagytam.
Mikor kihűlt, előbb a zselatint a vízben elkevertem, s addig melegítettem, míg feloldódott. A tejszínt a cukorral és fahéjjal felvertem, majd hozzáadtam a zselatint, s még vertem egy kevés ideig.
Rákentem a habot az almás rétegek tetejére, s hűtőbe tettem.
Tetejét csokidarával szórtam be, bár ez felesleges volt, mert másnapra kissé megolvadt, s elfolyt a tetején.
A kisebbik torta maradt a gyerekeknek |
Finom lett, Húgomnak is ízlett. Fontos volt, hogy a torta ne legyen vajkrémes, mert azt meg nem eszi. Vajat, margarint semmilyen formába. Kivéve, ha "belesül" a sütibe, ahogy ő mondja. Ezúttal belefőtt, hogy még véletlenül se érje szó a ház elejét:-)
Tanultam is valami újat: a tortaforma aljára papírt tettem ugyan, de az oldalára nem. Mivel a megutaztatott torta több, mint egy napig maradt a formában, a fémmel érintkező részen fémíz érződött. Ezután, ha több ideig marad a torta a formában, a szélét is sütőpapírral borítom.
Gratulálok a kis jövevényhez, jó egészséget a babának és a mamának is! :) Nagyon fincsi tortát vittetek, aranyos a szívecskés díszítés! :)
VálaszTörlésJó ez a torta, el kellene ezt is készítenem.
VálaszTörlésNagyon szép lett a torta...szívesen megkóstolnék egy szeletet belőle...nálunk is jöhetnek az almás sütik mindenféle változatban...:):)
VálaszTörlésSzuper ez a verzió, nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésSzuper torta, valami hasonló krémre gondoltam én is ma, de aztán semmit sem sütöttem, ez nagyon ritka nálam:) Egész délután a varrógépnél ültem, de legalább megjavítottam mindent. Gratulálok az új családtaghoz, a Vilmos egy nagyon szép név.
VálaszTörlésSzuper, nagyon szeretem hogy nez ki!!
VálaszTörlésJó, finom, könnyed tortát készítettél! Nőjjön nagyra a legényke:-)
VálaszTörlésÉn is gratulálok a kis legénykéhez, és jó egészséget kívánok az egész családnak!
VálaszTörlésA torta gyönyörű lett, finom lehetett. De az erdélyi beszámoló folytatását is izgatottan várjuk már :)) Én már végre befejeztem az enyémet, most már teljes erővel a pilisi bejegyzésekre koncentrálhatok (a konyha mellett), mert nagyon sok kép vár még ott is feltöltésre, több évre visszamenőleg :)
Gratulálok a kis unokaöcsihez! :)
VálaszTörlésFinom lehetett a habos almásod... :P
Szuper a torta, én babapiskótával készítem, de a krém fantasztikus finomságú! Az alma savassága megtréfált, az ötletet az oldalak béleléséről a sütőpapírral- megjegyeztem :) Köszi!
VálaszTörlésEz nagyon finom teszta lehet!
VálaszTörlés