A tegnap estére álltam neki, vacsorakészítés közben. Kíváncsi voltam az eredményre. Elsőként a családfő tesztelte, még melegen, s látva lelkesedését, én is megkockáztattam egyet, pedig már vacsora után voltunk. Hát rosszabb nem volt a boltinál, sőt! Aztán jöttek a gyerekek is kóstolni, Gergő meg sem állt egynél. Mentségére szolgáljon, hogy éppen nyúlánk korszakát éli:-)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 5 dl (házi) tej + kb. 1,5 dl víz
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 70 ml olaj
- szeletelt bacon (45 dkg)
Így készült:
2 dl langyos tejbe lekevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, s hagytam felfutni. Közben a többi tejet is megmelegítettem.
A lisztet elvegyítettem a sóval. (Ez nálam a szitálást helyettesíti, közben fellazul a liszt.) Hozzáadtam az élesztős tejet, majd a többi tejjel és szükség szerinti mennyiségű vízzel inkább kemény tésztát dagasztottam. Mikor már egynemű volt, több részletben beledolgoztam az olajat. Fél dl-t terveztem tenni bele, de Hédit bíztam meg a kimérésével, s többet öntött a mérőpohárba. Hát mind beledagasztottam. Kicsit több időbe került, míg az összes olajat bevette a tészta, de jó lett a végeredmény.
A megdagasztott tésztát pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni. Ez kb. 40 perc volt.
Lisztezett deszkára borítottam, s kisebb ökölnyi gombócokat formáltam a tésztából. 26 darab lett. Mindegyiket kerekre nyújtottam, felsodortam rúd alakba, s köréjük tekertem 1-1 baconszeletet. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam úgy, hogy a szalonnaszeletek széle alulra kerüljön. Két nagy tepsibe fértek bele. Az első tepsit a hideg sütőbe tettem, s 180 fokon pirosra sütöttem. A második közben kelt még, majd az is kisült.
A bacon sülés közben összezsugorodott, de nem csavarodott le a tésztáról. Frissen jó ropogós volt. A mai reggelink is ez volt, egy bögre tejjel. Már nem ropogós ugyan, de finom.
Ezután is inkább alapanyagot veszek a baconos stanglik árán... De attól még megéheznek a bevásárlásban, s biztos vagyok benne, hogy másik péksütire kapnak rá:-)
Nagyon szépek és tényleg horror áron vannak a péksütik, sokkal finomabb és olcsóbb a házi:) Nálam is van fent egy, Csupa csokitól származik a recept, sajtkrém van beletöltve, imádják a gyerekek, próbáld ki:) További szép hétvégét:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm! Az ajánlást is, meg fogom keresni. Hogy sajtkrémes is, nagyon csábítóan hangzik!
TörlésSzép hétvégét nektek is!
Finom!
VálaszTörlésAny, bizony, finom!
TörlésA baconos stanglit Mi is annyira szeretjük, én is szemezek már hasonló recepttel Csupa csokinál, és most Te is jöttél egy klassz recepttel... Ideje elkészítenem. :)
VálaszTörlésGabriella, talán Te is a Trollanyu által ajánlott receptet nézted ki Csupa csokinál? Én is meg kell nézzem.
TörlésEgy csésze tejjel én is nagyon tudnám szeretni, gyönyörű az állaga! :)
VálaszTörlés