Gyerekkorunkban a disznótorok utáni időszak kötelező süteménye volt. Karácsonyra vagy újévre biztos, sütött Anyukám hájast. Előfordult, hogy nem lett szép leveles, ez igencsak bosszantó tudott lenni Anyukám számára. Apukám ilyenkor viccelődött, hogy azért nem sikerült, mert kezd öregedni a "Mama", így keres egy fiatalabb asszonyt, aki jó hájast süt:-) Éppen ezért én is aggódtam, talán nekem sem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hisz én sem vagyok már mai csirke. No meg először vágok bele hasonló dologba. Van egy kissé vázlatos, Anyukám gyűjteményéből származó hájas receptem, ami számtalan kérdést vetett fel bennem, de válaszokat már nem várhatok. Így hát az emlékeimre hagyatkoztam. Arra emlékszem, hogyan kell kenni, hajtogatni, forró késsel felvágni a kinyújtott tésztát. A többit kikövetkeztettem.
Nagyon lestem befele a sütőbe, mi lesz belőle. Előbb semmi, aztán elkezdett nőni, levelesedni, s olyan szépek lettek:-)
Hozzávalók:
- 50 dkg zsír
- 25+60 dkg liszt
- 3 nagy tojás sárgája
- 2 evőkanál ecet (10%-os)
- csipet só (az eredeti receptben nem volt)
- 3 dl langyos víz
- lekvár tölteni (házi szilva-, illetve baracklekvár)
- porcukor beforgatni
Így készült:
A zsírt a 25 dkg liszttel alaposan összevegyítettem, hidegre tettem.
A 60 dkg liszt közepébe mélyedét készítettem, beleütöttem a tojások sárgáját, a csipet sót is beletettem, 1 dl vizet és az ecetet. A többi vizet fokozatosan adagolva gyúrni kezdtem. Végül a kikészített 3 dl vizet mind hozzátettem, jól gyúrható, sima tésztát kaptam. Anyukám receptje szerint szódás vízzel kell összegyúrni (lehet, szódavíz akar lenni?), s addig, míg hólyagos lesz. Nem igazán akart hólyagosodni, ezért feladtam, s lisztezett deszkán nyújtani kezdtem. Ekkor a tésztában kis bubik keletkeztek, ezek a hólyagok?
Akkorára nyújtottam, mint a deszka. 2/3-ára rákentem a zsíros lisztet, az üres részt ráhajtottam, majd a kimaradt egyharmad zsírral kent tésztarésszel befedtem. A hosszúkás téglalap alakú tészta egyharmad részét ráhajtottam a tésztára, majd a kimaradt részt az egészre. Letakarva fél órát pihentettem.
A fél óra leteltével kinyújtottam, ugyanúgy hajtogattam. Még kétszer, fél-fél óra elteltével hajtogattam.
A harmadik fél órát követően kinyújtottam, gázlángon melegített késsel tenyérnyi négyzetekre vágtam a tésztát. Lekvárral töltöttem, háromszögűre hajtottam, de nem nyomtam le. Egy részénél a háromszög két sarkát (azaz csúcsát, mert kapok a matektanárnőtől) hátrahajtottam s összefogtam, de nem nyomtam össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem.
Még melegen porcukorba forgattam.
Mikor kisültek, akkor rájöttem, hogy Anyukám kisebbeket sütött, s annyira kinyíltak, hogy a lekvár kilátszott. Az enyémek nem nyíltak szét, talán épp nagy méretűknek köszönhetően. Vagy mert mégsem tökéletesek.
Ezek az első "hájasaim", s kezdetnek azért nem rossz, na:-)
Nem lett az az ünnepélyes, jellegzetes hájas-íze, de mindenkinek ízlett, elégedetten kóstolgattuk még melegen, kicsit sziszegve is a forró lekvártól:-)
2019. 02.08.
Második nekifutásra is szépre sültek ki a zsírral készült hájasok! Mindig izgalmas, és megnyugtató meg sikerélményt nyújtó látni, amint a sütőben szépen kinyílnak, levelesednek a kis "hájasok"!
Mindbe baracklekvár került, mert szilvalekvárom nincs. Így is finomak! :-)
2021. április
2019. 02.08.
Második nekifutásra is szépre sültek ki a zsírral készült hájasok! Mindig izgalmas, és megnyugtató meg sikerélményt nyújtó látni, amint a sütőben szépen kinyílnak, levelesednek a kis "hájasok"!
Mindbe baracklekvár került, mert szilvalekvárom nincs. Így is finomak! :-)
2021. április
Még mindig finom! Azon frissiben, melegen, mikor már nem süt benne a lekvár, szinte abbahagyhatatlan. Húsvétra készült, ebből is látszik, mennyire ráértem idén...
Mind szilvalekváros lett- tavaly nagy adagot főztem, sajnos nem üstben.
Nagyon ügyes vagy! Szép ducik lettek. Én nem mernék belevágni. Nekem a dédnagymamám készítette elég gyakran. Volt, hogy dióval töltötte. Nagyon finom volt, szerintem a tiéd is az:)
VálaszTörlésJanka, köszönöm:-) Nekünk ízlik, de szívesen látlak egy (vagy több) hájasra, hogy eldöntsd, finom-e:-)!
TörlésAnyukám is töltötte dióval is, de én lekvárral szerettem mindig is, a diós szárazabb.
Próbáld meg a lekvarbakeverd a daralt diót! Nekem bejött!!
TörlésKedves Marika, köszönöm az ötletet, alkalmazni fogom! :-)
TörlésNagyon ügyes vagy! Megfogom sütni!
TörlésKedves Gerdi!
VálaszTörlésTrollanyunál írtad, hogy ecetet szoktad az oltáshoz használni. Elárulnád az arányokat? És ha esetleg kipróbáltad a mozzarellát, leírnád a tapasztalatod? Előre is köszönöm!
Dóri
Kedves Dóri!
Törlés5 l házi tejhez 0,7 dl 20%-os ecetet öntök. Több próbálkozás után ez az arány jónak bizonyult. Megtalálod a receptet a blogomon, Házi sajt címen.
Ha kipróbálom a mozzarellát, természetesen megosztom a tapasztalataimat:-) De hogy nem a napokban lesz, az biztos.
Üdv. Gerdi
Nagyon szépek, zsírral is biztosan finomak....
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Zsírral is finom, bár nem igazi hájas ízű.
TörlésAnyum is szokott régebb, és ő is úgy van, hogy hol sikerül, hol nem. Azt mondja anyu nagyon függ a hájtól, de a liszttől is, no meg a sütőtől:)
VálaszTörlésA tiedek nagyon szépek lettek:)
Igen, Anyukám is mindig kereste a hibást, ha nem úgy sikerült, ahogy várta. Leginkább a lisztet okolta; ilyen célra általában nullás lisztet használt, ami nem is tudom, mit jelent "lisztnyelven". Az volt a jobb minőségű liszt.
TörlésKöszönöm:-)
Ez pont olyan mint a nagyi hájasa anno. Milyen finom tud lenni. Nagyon ügyes vagy. Egyszer majd, ha lesz türelmem .... :)
VálaszTörlésTényleg? Ennél nagyobb elismerés nem is kell:-) Köszönöm!
TörlésNagyon is szépek lettek a hájasaid. Anyum is sütött régebb préselt zsírral és finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm, Aleda! Most már én is látom, hogy működik zsírral is.
TörlésEz a hájas annyi gyönyörű gyermekkori emléket ébreszt! Én mamámmal készítettem a legutóbbi disznótoron! Csináltunk szilvalekvárosat - ami a kedvencem - és túrosat. Minden fortélyt ellestem, sűrűn jegyzeteltem, hogy ennek az istenien finom süteménynek az elkészítését majd én is tovább tudjam adni! Melegen, porcukorral leszórva...Mamám már több százszor elkészítette, de minden alkalommal ugyanúgy izgul, pedig egyáltalán nem kellene! Te is gyönyörűen megcsináltad! Biztos vagyok benne, hogy Édesanyád mosolyogva konstatálja, hogy milyen ügyes a leánykája és nagyon büszke Rád:)
VálaszTörlésTünde, könnyeket csaltál a szemembe... nagyon kedves vagy, köszönöm!
TörlésAzért majd velünk is oszd meg a Nagymamádtól ellesetteket, mert annál hasznosabb nincs is:-)
Csodaszép lett!!!
VálaszTörlésLilla, köszönöm!
TörlésNagyon szép leveles lett, ügyes vagy! :) Lehet, hogy tényleg háj- és lisztfüggő a dolog, emlékszem, nálunk sem sikerült mindig ugyanolyanra, de a tieid nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm szépen! Az biztos, hogy ebben az esetben nem gyakorlat teszi a mestert, mert Anyukámnak sok év tapasztalatot követően kezdett nem sikerülni.
TörlésHájból sütöttem már, de zsírral még nem. Csodálatosak lettek! Ha nem írod, hogy zsírral van, a fotó alapján simán eredetinek mondanám.
VálaszTörlésValahol van egy hamis hájas receptem, az azt hiszem margarinnal készül, de meg is fogom keresni:-)
Köszönöm, Hajni!
TörlésHa megtalálod a Te hamis hájas recepted, továbbítsd, kíváncsi vagyok rá:-)
Anyukám nagymestere volt a hájasnak, imádtuk:) Nem is hllottam még hamis hájasról, de ha nem írod meg, nem is jönnék rá, teljesen úgy néz ki, mint ha igazi volna:)
VálaszTörlésHát igen, az Anyukák értettek hozzá. Sajnos sok minden későn kezdett érdekelni...
TörlésVégül is a háj is csak zsiradék, de van egy jellegzetes íze a vele készült sütinek, s a zsíros talán picit szárazabb is.
Hájat hentesnél mindig lehet kapni. Hogy szépen kinyíljon annak az a titka, hogy mindig ugyanabba az irányba kell hajtogatni. A tieid szépek lettek:) Nekem is van a fagyasztóban elkészített ledarált hájam. Csak nehogy elővegyem holnap..... :)
VálaszTörlésEszter, elővetted?:-)
TörlésA mi hentesünk sajnos nem tart ilyesmit, még zsírnak való szalonnát sem. S csak egy van a faluban. Talán ha máshol járok, utánanézek.
Pont nekem való recept, mert én hájhoz úgysem jutok, viszont imádom az ilyen sütiket! Lekvárral, gesztenyével, hjajjj de megenném most! :)
VálaszTörlésBarbi, gesztenyével, de jó ötlet, eszembe nem jutott volna, a hagyományos diós és lekváros után!
TörlésImádom a hájas sütiket!!! Gyerekkoromban mindig Nagymamám és az egyik nagynéném készített... Én az igazi hájas sütit nem mertem eddig még elkészíteni, emiatt is tetszik nagyon a recepted! :P
VálaszTörlésGabriella, ha nekem sikerült, Te sem maradhatsz alul, sőt!
TörlésÉn is pontosan így emlékszek a hájasra!:)Én nem szerettem hogyha kinyíltak, mert akkor kisült a lekvár és megkeményedett:)) Csodaszépek lettek a hamiskák, én is örülnék egy tányérkának belőlük:)
VálaszTörlésEmi, tervezem az ismétlést, akkor majd gondolok rád:-)
TörlésCsodásak lettek a hamiskáid!! :) Nekem most volt sertés hájam, s annak a felét készítettem el az anyum receptje alapján, amit a nővéremtől telefonos segítségként kértem el, s böngészgettük a szöveget, hogy mi is hibádzik, de most, hogy olvastam a tied, rájöttem: volt benne olyasmi is, hogy elmorzsoljuk a hájat a liszttel, de nem volt tiszta, hogy mennyi liszttel , és mikor....mostmár tudom, hogy ezért sercegett ki a zsíradék a sütikből sülés közben, ugyanis én ezt a lépést teljesen kihagytam....simán rákentem a tésztára 3 lépésben a hájat, ugyanis ezt is így értelmeztük ! :) De jó, hogy a recepted felvilágosított! :) Köszi !!!
VálaszTörlésMarika, szívesen:-)
TörlésDe ettől függetlenül nagyon szépek lettek a hájasaid, szép levelesek, ahogy kell. Ezek szerint működik a morzsolós lépés nélkül is:-)
Finom tud lenni a hamis hájas, nekem is margarinos receptem van. Én este gyúrom be és reggel sütöm, vgay fordítva. Addig a tészta a hűtőben pihen. De finom is bármivel töltve!
TörlésÉrdemes ezt is elolvasni!
VálaszTörlésVajas leveles tészta házilag alap recept és
Rétestészta házilag alap recept
http://izvarazs.klanlap.hu/oldalak/vajas-leveles-teszta-hazilag-es-retesteszta-hazilag-alap-recept-32100/
izvarazs.klanlap.hu
Denizli
VálaszTörlésAnkara
Antep
Bursa
Eskişehir
WU6YY4
Ankara
VálaszTörlésBolu
Sakarya
Mersin
Malatya
YG5
whatsapp goruntulu show
VálaszTörlésshow
WKDC
https://istanbulolala.biz/
VálaszTörlésS6NKTP
muş evden eve nakliyat
VálaszTörlésçanakkale evden eve nakliyat
uşak evden eve nakliyat
ardahan evden eve nakliyat
eskişehir evden eve nakliyat
TJHUL
düzce evden eve nakliyat
VálaszTörlésdenizli evden eve nakliyat
kırşehir evden eve nakliyat
çorum evden eve nakliyat
afyon evden eve nakliyat
3YNFV
C7872
VálaszTörlésRize Evden Eve Nakliyat
Kalıcı Makyaj
Malatya Evden Eve Nakliyat
Balıkesir Evden Eve Nakliyat
Tekirdağ Cam Balkon
4C4CD
VálaszTörlésKars Lojistik
Balıkesir Parça Eşya Taşıma
Çerkezköy Evden Eve Nakliyat
Kars Şehirler Arası Nakliyat
Karabük Lojistik
Isparta Parça Eşya Taşıma
Aydın Şehir İçi Nakliyat
Amasya Lojistik
Ünye Televizyon Tamircisi
00F8D
VálaszTörlésKütahya Evden Eve Nakliyat
Eskişehir Şehirler Arası Nakliyat
Tunceli Şehir İçi Nakliyat
Çankaya Boya Ustası
Ankara Boya Ustası
Rize Lojistik
Zonguldak Şehir İçi Nakliyat
Bayburt Şehirler Arası Nakliyat
Tekirdağ Çatı Ustası
AE44A
VálaszTörlésBalıkesir Parça Eşya Taşıma
Kocaeli Parça Eşya Taşıma
Manisa Parça Eşya Taşıma
Sincan Boya Ustası
İzmir Evden Eve Nakliyat
Manisa Lojistik
Tokat Şehirler Arası Nakliyat
Zonguldak Parça Eşya Taşıma
Okex Güvenilir mi
73CC8
VálaszTörlésAltındağ Parke Ustası
Yozgat Lojistik
Hotbit Güvenilir mi
Samsun Parça Eşya Taşıma
Mardin Evden Eve Nakliyat
Etimesgut Boya Ustası
Ünye Evden Eve Nakliyat
Ordu Şehir İçi Nakliyat
Çerkezköy Fayans Ustası
782C9
VálaszTörlésKaspa Coin Hangi Borsada
Mersin Lojistik
Rize Şehir İçi Nakliyat
Altındağ Boya Ustası
Ünye Halı Yıkama
Pursaklar Boya Ustası
Ünye Çatı Ustası
Bingöl Lojistik
Mardin Şehir İçi Nakliyat
C6C4B
VálaszTörlésReferans Kimliği Nedir
Çerkezköy Korkuluk
Keçiören Parke Ustası
Binance Referans Kodu
Binance Referans Kodu
Pancakeswap Güvenilir mi
Silivri Parke Ustası
Batıkent Boya Ustası
Bitrue Güvenilir mi
82CB7
VálaszTörlésYozgat Evden Eve Nakliyat
Elazığ Evden Eve Nakliyat
buy anapolon oxymetholone
Silivri Parke Ustası
oxandrolone anavar
Tekirdağ Cam Balkon
turinabol for sale
Coin Nedir
buy primobolan
933D6
VálaszTörlés%20 indirim kodu
CB5D3
VálaszTörlésreferans
68F46
VálaszTörlés%20 komisyon indirimi
903AE
VálaszTörlésParibu Borsası Güvenilir mi
Kripto Para Nasıl Kazılır
Binance Kaldıraç Var mı
resimlimag.net
Binance Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır
Bulut Madenciliği Nedir
Kripto Para Çıkarma
Kripto Para Kazma
225BF
VálaszTörléskütahya canli sohbet
Kayseri Sohbet Muhabbet
Bitlis Sesli Sohbet Sitesi
sinop ücretsiz sohbet uygulamaları
trabzon bedava sohbet odaları
kırklareli rastgele görüntülü sohbet ücretsiz
trabzon sohbet
canlı sohbet bedava
tunceli görüntülü sohbet yabancı
9B07E
VálaszTörlésBitcoin Kazanma
Okex Borsası Güvenilir mi
Threads Beğeni Satın Al
Raca Coin Hangi Borsada
Instagram Takipçi Hilesi
Binance Komisyon Ne Kadar
Pinterest Takipçi Hilesi
Star Atlas Coin Hangi Borsada
Anc Coin Hangi Borsada
E327E
VálaszTörlésen eski kripto borsası
kraken
bitexen
bitget
gate io
kucoin
bitget
bitcoin ne zaman çıktı
papaya
973BD
VálaszTörlésen az komisyon alan kripto borsası
okex
mercatox
bitget
rastgele canlı sohbet
copy trade nedir
bingx
kucoin
filtre kağıdı
08E637985E
VálaszTörlésskype kameralı şov
شركة تسليك مجاري ENBjFStAHF
VálaszTörlésشركة مكافحة الفئران بالدمام JsubT9elUW
VálaszTörlés