Karácsony előtt volt jó néhány nap szabadságom, amikor is minden napra beosztottam valami tennivalót. Mondanom sem kell, hogy úgy borultak a szép tervek, ahogy voltak, de a sütésre szánt napot szigorúan arra használtam fel. Akkor készültek ezek az apróságok. A mézes az korábban, a gyerekekkel egy délutánt elpepecseltünk velük.
Készült kókuszos, diós-kapucsínós -nekem ez ízlett a legjobban-, meg citromos-csokis.
Kókuszos keksz
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg kókuszreszelék
- 1 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg fehér csokoládé a tetejére
Így készült:
Előbb a lisztet morzsoltam el a vajjal, majd a többit is hozzáadva összegyúrtam. Elég nehezen állt össze, kemény tészta lett, de végül csak sikerült tésztagombócot gyúrni belőle.
A tészta addig pihent, míg összeállítottam a többit.
Úgy fél centi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, világosra sütöttem őket.
Kihűlés után gőz fölött felolvasztott fehér csokival csorgattam be. Leányzóm színes cukorkákat is szórt rájuk.
Kapucsínós-diós kiflik
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg kapucsínópor
- 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
Így készült:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, egy órányit hideg helyen pihentettem.
Három részre osztottam, mindegyiket hengerré formáztam. Kisujjnyi szeleteket vágtam belőlük, két tenyerem között formáztam, kiflivé hajlítottam.
180 fokos sütőben kisütöttem őket.
Terveztem a két végét csokiba mártani, de olyan finomak voltak önmagukban, hogy így maradtak.
Citromos-csokis apróság
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- csipet só
- 20 dkg porcukor
- 2 citrom lereszelt héja
- 1 citrom leve
- 2 tojássárga
Bevonni:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál olaj
- színes cukorkák
- + lekvár összerakni
Így készült:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam. A citromlét nem adtam hozzá egyszerre, annyi kell belőle, hogy összeálljon a tészta. Ha mégis puha, ragacsos lenne, liszt kerülhet még bele kevés.
1 órányi pihentetés után vékonyra nyújtottam, kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, 180 fokos sütőben világosra sütöttem.
Kihűlés után áfonyalekvárral összeraktam.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam. Bevontam velük a sütiket. Mivel gyorsan fogyott a máz, az utolsókat már csak becsorgattam, hogy azok sem maradjanak csupaszok. Egy részükre színes cukrot is szórtam.
Ezek pedig naiv díszítésű mézeseink. De azért jól elszórakoztunk velük:-)
Nekifogtam összeállítani a tésztát minek nekem recept hozzá alapon. Tálba raktam 1 kg lisztet, 30 dkg porcukrot, 2 tojást, 3 dl mézet, 25 dkg margarint, két mokkáskanál (ez lehetett volna több) mézesfűszer-keveréket (házit), 1-1 citrom és narancs lereszelt héját. Gyúrtam, gyúrtam, s nem akart összeállni a tészta. Csak előhalásztam egy receptet, hát nagyjából ráhibáztam, de a margarint meg kellett volna olvasztani. Tettem bele még egy tojást, így csak összeállt, s jöhetett a nyújtás, válogatás a formák között, egymás keze előtt-alatt szaggatás, s egyik tepsi sütése a másik után. Már nem emlékszem, hány tepsivel lett, de sok volt.
Megkevertük a mázat -20 dkg porcukor és 1 tojásfehérje-, alján kilyukasztott zacsiba raktuk, körbeültük az asztalt, s művészkedtünk.