Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 teáskanál só
- 30 dkg zsír
- 30 dkg főtt, reszelt krumpli
- 30 dkg reszelt trappista sajt
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 tojásfehérje lekenni
- magok beszórni (mák, szezám, lenmag, kömény)
Így készült:
Tálba tettem a lisztet, sót, zsírt, belereszeltem a hideg krumplit, sajtot -mindkettőt a reszelő kis lyukú oldalán-, s összemorzsoltam. Szinte már ekkor összeállt. Fél dl tejet öntöttem hozzá, belemorzsoltam az élesztőt, felfuttatás nélkül. Összegyúrtam.
Letakarva egy órányit pihentettem.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtottam, lekentem egy tojásfehérjével, s felére köménymagot, másik felére lenmagot szórtam.
Derelyemetszővel rombuszokat vágtam belőle, tepsibe rakosgattam, 180 fokon szép pirosra sütöttem.
Elég sok lett belőle, 3 tepsibe fértek el.
Persze másféle mag is kerülhet rá, ízlés szerint, vagy akár sajt is. Nekem a köményes különösen ízlett, számomra ezt már nem kell fokozni. De ízlések és pofonok...:-)
Sós is, sajtos is, krumplis is. Szuper, jöhet egy nagy adag belőle :)
VálaszTörlésJanka, köszönöm! Még van belőle, küldjem, vagy érte jössz?
TörlésDe jól felhasználtad a kelleténél több krumplit! Szépek lettek! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csigabige!
TörlésDe szépek!! Csak alig néhány napig nem jártam nálad, és alig győzök visszaolvasni! :) Szokás szerint nagyon guszta sütiket alkottál. Ez a "többi csak úgy jött", ettől kivagyok, :))) én képtelen vagyok recept nélkül bármit is sütni. :) Nagyon tetszik a kakastaréj, de még előtte annyi minden vár a sorára... :)
VálaszTörlésKöszönöm, Csilla! Belelendültem:-) Nem tudom, meddig fog tartani a lendület...
TörlésÉn meg úgy szeretek recept nélkül sütni:-) Úgy izgalmasabb, kivárni, kóstolni, hogy mi sül ki belőle. A sorban állásról meg nekem nem kell beszélned, ha minden nap sütnék, akkor se érnék soha a végére:-)
Szeretem a kreativitásodat, Gerdi! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska:-)
TörlésNagyon jó Gerdi! Finomságot kreáltál!
VálaszTörlésHajni, köszönöm!
TörlésNagyon szépek:)
VálaszTörlésKöszönöm, Kati!
TörlésCsatlakozom Csillához, le a kalappal a kreativitásod, ügyességed előtt! :) Legtöbbször én is pontos receptet használok, bár mostanság saját magamat is meglepem ezen a téren, és kombinálok, próbálgatok, kitalálok dolgokat! :) Nagyon finom lehet a sós nasid, főleg, hogy burgonyás! :)
VálaszTörlésHankka, Köszönöm Neked is!
TörlésAzért sok sütést-főzést követően ráérez az ember lánya, miből mennyit, mit mivel lehet helyettesíteni, s egyre bátrabb lesz, nem? Azért kudarcba is fullad néhány ilyen kísérlet, de hát saját kárán tanul az ember:-)
De jó, nagyon ötletes!
VálaszTörlés