Láttam valahol, egy magazinban borral dagasztott tepertős pogi receptet. Mikor tepertő állt a házhoz, gondoltam, elkészítem. Kerestem én a receptet, de emlékeimmel ellentétben nem tettem az elkészítésre ítélt receptek közé. Amikor mégsem leltem rá, feladtam, de nem a sütést, csak a kajtatást a kismillió újság rengetegében.
Elkészült hát saját kútfőből:
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 40 dkg darált tepertő
- 3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1,5-2 teáskanál só ( a tepertő sósságától függően)
- 1 dl fehér bor
- 3 tojássárga
- 1 tojás lekenni
Így készült:
A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót elmorzsoltam a ledarált tepertővel. Hozzáadtam a tojássárgákat, bort, élesztős tejet s megdagasztottam a tésztát.
Mikor megkelt, deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. Így magasabb, formásabb lesz a pogácsa.
20 percnyi pihentetés után újra kinyújtottam, ezúttal nem vékonyra. A tetejét bevagdostam, kiszaggattam, tepsibe sorakoztattam.
Felvert tojással lekentem, 180 fokon szép pirosra sütöttem őket.
A bor természetesen nem érzett rajta. Utólag, mikor már nem kerestem, meglett a recept is. Talán 30 dkg liszthez kellett az 1 dl bor, tehát jóval kevesebb mennyiséghez. Majd legközelebb... Persze így is finom volt, sőt:-)
Ide vele! Nagyon szépek lettek :)
VálaszTörlésMartinelli, postázva:-)
TörlésOlyan jól tudsz improvizálni a konyhában, csodásak lettek a pogácsáid! :) Talán nem is baj, hogy nem találtad meg a keresett receptet. :)
VálaszTörlésHankka, igyekszem:-)))
TörlésKöszönöm! Így megint született egy új recept:-)
Imádom a kreativitásod!
VálaszTörlés