Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 dl olaj
- 4 dkg élesztő
- 4 dl tej + szükség szerint
- 1 teáskanál cukor
- 2 tojás
- morzsolt oregánó
A töltelékhez:
- 2 fej hagyma
- kevés olaj
- 60 dkg darált hús
- só, bors, paprika
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 2 evőkanál ketchup
- oregánó, bazsalikom
- sajt
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam az olajjal.
Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, oregánót, s összegyúrtam. Közben még fél dl tejet öntöttem hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Megdagasztottam, hagytam kelni.
Közben a felaprított hagymát pici olajon üvegesre pároltam. Hozzáadtam a darált húst, fűszereket, s morzsásra sütöttem. Belekerült a sűrített paradicsom és ketchup is. Összefőztem, hagytam hűlni.
A megkelt tésztát 16 gombócra osztottam. Mindegyiket hosszúkásra nyújtottam, két szélét egymással szembe felsodortam, a végeit összenyomtam. 1-1 púpozott evőkanál darált húst simítottam bele, reszelt sajtot szórtam a tetejére.
180 fokos sütőben pirulásig sütöttem.
Nem egy gyorsan elkészülő tízórainak való, de annál finomabb. Süthetnék sűrűbben ezt-azt, szívesebben megeszik az iskolában, mint az ezzel-azzal megpakolt kenyeret, de... Kifogásokat keresek, pedig csak elhatározás kérdése. Legfeljebb este nem eszünk belőle. :-)
Ezt jól kitaláltad, finom lehet! Ilyet nekem is csomagolhatnál, nem tiltakoznék :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Finom is volt, nem tartott sokáig! :-)
Törlés