Gesztenyés kifli

Karácsonyra terveztem gesztenyéset is sütni, de szerencsére nem volt már rá időm, így sem bírtuk megenni a sok sütit. Mostanában azon vagyok, hogy a mélyhűtő tartalmát használjam fel sütés-főzés során. Tegnap a gesztenyét is kivettem, s mivel úgyis kiflit terveztem sütni, hát ezzel töltöttem. Még nem készült nálunk gesztenyés kifli, de így is finom. De még mindig a lekváros a legeslegjobb! :-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál tejszín
Így készült:
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam az összemorzsolt élesztőt, a tejet, tojást, kevés tejfölt. Gyúrni kezdtem, s közben még annyi tejfölt tettem hozzá, hogy könnyen gyúrható, sima tésztát kapjak.
A tésztát 1 órányit pihenni hagytam.
A gesztenyemasszát elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral, közben annyi tejszínt adtam hozzá, hogy kenhető masszát kapjak.
A tésztát 8 részre osztottam. Mindegyiket gombóccá hengergettem, majd sorra kerek lappá nyújtottam. Ketté, majd négybe vágtam, ezeket is feleztem. Így minden gombócból 8 kifli lett. Kevés gesztenyemasszát tettem minden tésztadarabra, felsodortam, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.
180 fokon világosra sütöttem.
Egy részére szórtam porcukrot, bár anélkül is elég édesnek találtam.

Az utolsó tésztagombócnál elfogyott a gesztenye, így azokba baracklekvár került. De dióval vagy mákkal is tölthető. Finom, puha kiflik lettek. Kicsit túl is sütöttem, egy árnyalattal világosabban még puhább lenne. De a jelek szerint így sem fog a nyakunkon maradni! :-)

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett, és szépek is lettek! Én sűrűn szoktam gesztenyés sütiket készíteni, általában a leveles mirelit tészta felhasználásával, de kelt tésztához is jó lehet ez a töltelék :-)

    VálaszTörlés
  2. Szépek és finomak! :) A gesztenyés sütiket én is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...