Rántott camambert áfonyalekvárral

 Leányzóm egyik kedvence ez az étel. Az utóbbi néhány hónapban többször készített, volt, hogy elment bevásárolni hozzá, s egyedül varázsolt az asztalra ételt. Ezúttal közös munka gyümölcse volt a vacsoránk, Hédi panírozta, sütötte a sajtot, a köretet én készítettem Gergővel. A lekvárt meg boltban vettük... Áfonyalekvárt főzni kicsit drága mulatság lenne. Bár idén másmilyent is az. Tegnap böngészgettem az internetet sárgabarack árakért. A legközelebbi gyümölcsösben, leszedve ugyan, ezer-ezerkétszáz kilója. Mennyi lehet akkor a boltban? Idén nem főzök sárgabaracklekvárt. Hátha jövőre nem fagy el, mert saját fánk már akkorára nőtt, hogy simán ellátna minket. Megint elkanyarodtam a tárgytól... Finom vacsorát hoztunk össze közösen:


Hozzávalók:

  • 4 darab camabert sajt
  • 2 tojás
  • liszt 
  • zsemlemorzsa
  • 1 kis üveg áfonyalekvár
  • 6-8 nagyobb krumpli
  • 2,5 dl rizs
  • petrezselyemzöld
  • olaj a sütéshez
Így készült:
A camambert sajtot kettévágva a szokásos módon panírozta Leányzó: lisztbe, nagy csipet sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatta, majd bő olajban mindkét oldalát szép pirosra sütötte.
A krumplit megpucoltam, megmostam, hasábokra vágtam. Konyharuhán leitattam róla a nedvességet, majd bő olajban pirulásig, zörgősre sütöttem.
A rizset (vagy rizst?) kevés olajon átforgattam, majd kétszeres mennyiségű vizet öntöttem alá, sóztam és lefedve hagytam kis lángon megfőni. Közben kis csokor petrezselymet apróra vágtam, s a legvégén kevertem hozzá.
Tálaláskor a krumplit só-bors-paprika keverékével megszórtam. Mindenki ízlés szerint pakolt magának a tányérra a sajt mellé köretet, lekvárt.
Viszonylag egyszerű és finom étel, bár nem a legegészségesebb. Mert olajban sült a sajt is, a krumpli is. Meg bolti a lekvár, ami ... hát, tartalmaz áfonyát is. De néha belefér ilyen is. 

Szándékosan írtam rizset. Pedig aláhúzza a javító pirossal. A mi fülünknek ez a kötőhangzós ragozás hangzik természetesnek, a nyelvemnek is jobban esik így kimondani. Hédi sérelmezte, s valójában nekem is akkor tűnt fel, hogy "nem jól" használjuk ezt a szót, mikor földrajz dolgozatában a tanár az e betűt kihúzta ebből a szóból. Persze, hogy utána olvastam. A köznyelven a rizst az elterjedt, de a másik változat sem helytelen, ez tájnyelvi megfelelője az előzőnek. Mint ahogy mifelénk is így a megszokott. 


6 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt , de akinek ilyen ügyes segítői vannak annak könnyű a dolga! A befőzés az idén is mint az elmúlt évben nagyon meggondolandó, ilyen áraknál nem éri meg:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Éva! :-) Szerencsére mindkét gyerek szeret főzni, Gergő kimondottan. Valakire hasonlítanak! :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom ebédet készítettetek. Mi is szeretjük, ha nem is sűrűn, de kerül az asztalunkra. Olyan szerencsések vagyunk, hogy még van Erdélyben kapott áfonyalekvárunk 😊.
    Az itthoni áfonya árak mellett nagyon luxus lenne lekvárt főzni belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :-) Az biztos igazi lekvár. A bolti nyomokban tartalmaz áfonyát is... Mikor Székelyföldön jártunk, az út szélén árulták az áfonyát, gondoltam rá, jó is lenne venni egy vödörrel, de hát mire kifőzésre kerülne, tönkremenne a gyümölcs...

      Törlés
  3. Nekem is nagy kedvenc, pont ma választottam ebédre nyaraláson, jázmin rizzsel. :-) Nekem a "rizst " jön a számra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségedre! Én is szeretem, de én inkább rántott gombát szoktam kérni! :-)
      Ez gondolom megszokás kérdése. Elég sok mindent másképp mondunk-mondtunk, de van, amiről már leszoktam, van, amit még mindig az otthoni módon esik jól kiejteni.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...