Rántott camambert áfonyalekvárral

 Leányzóm egyik kedvence ez az étel. Az utóbbi néhány hónapban többször készített, volt, hogy elment bevásárolni hozzá, s egyedül varázsolt az asztalra ételt. Ezúttal közös munka gyümölcse volt a vacsoránk, Hédi panírozta, sütötte a sajtot, a köretet én készítettem Gergővel. A lekvárt meg boltban vettük... Áfonyalekvárt főzni kicsit drága mulatság lenne. Bár idén másmilyent is az. Tegnap böngészgettem az internetet sárgabarack árakért. A legközelebbi gyümölcsösben, leszedve ugyan, ezer-ezerkétszáz kilója. Mennyi lehet akkor a boltban? Idén nem főzök sárgabaracklekvárt. Hátha jövőre nem fagy el, mert saját fánk már akkorára nőtt, hogy simán ellátna minket. Megint elkanyarodtam a tárgytól... Finom vacsorát hoztunk össze közösen:


Hozzávalók:

  • 4 darab camabert sajt
  • 2 tojás
  • liszt 
  • zsemlemorzsa
  • 1 kis üveg áfonyalekvár
  • 6-8 nagyobb krumpli
  • 2,5 dl rizs
  • petrezselyemzöld
  • olaj a sütéshez
Így készült:
A camambert sajtot kettévágva a szokásos módon panírozta Leányzó: lisztbe, nagy csipet sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatta, majd bő olajban mindkét oldalát szép pirosra sütötte.
A krumplit megpucoltam, megmostam, hasábokra vágtam. Konyharuhán leitattam róla a nedvességet, majd bő olajban pirulásig, zörgősre sütöttem.
A rizset (vagy rizst?) kevés olajon átforgattam, majd kétszeres mennyiségű vizet öntöttem alá, sóztam és lefedve hagytam kis lángon megfőni. Közben kis csokor petrezselymet apróra vágtam, s a legvégén kevertem hozzá.
Tálaláskor a krumplit só-bors-paprika keverékével megszórtam. Mindenki ízlés szerint pakolt magának a tányérra a sajt mellé köretet, lekvárt.
Viszonylag egyszerű és finom étel, bár nem a legegészségesebb. Mert olajban sült a sajt is, a krumpli is. Meg bolti a lekvár, ami ... hát, tartalmaz áfonyát is. De néha belefér ilyen is. 

Szándékosan írtam rizset. Pedig aláhúzza a javító pirossal. A mi fülünknek ez a kötőhangzós ragozás hangzik természetesnek, a nyelvemnek is jobban esik így kimondani. Hédi sérelmezte, s valójában nekem is akkor tűnt fel, hogy "nem jól" használjuk ezt a szót, mikor földrajz dolgozatában a tanár az e betűt kihúzta ebből a szóból. Persze, hogy utána olvastam. A köznyelven a rizst az elterjedt, de a másik változat sem helytelen, ez tájnyelvi megfelelője az előzőnek. Mint ahogy mifelénk is így a megszokott. 


6 megjegyzés:

  1. Finom ebédetek volt , de akinek ilyen ügyes segítői vannak annak könnyű a dolga! A befőzés az idén is mint az elmúlt évben nagyon meggondolandó, ilyen áraknál nem éri meg:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Éva! :-) Szerencsére mindkét gyerek szeret főzni, Gergő kimondottan. Valakire hasonlítanak! :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom ebédet készítettetek. Mi is szeretjük, ha nem is sűrűn, de kerül az asztalunkra. Olyan szerencsések vagyunk, hogy még van Erdélyben kapott áfonyalekvárunk 😊.
    Az itthoni áfonya árak mellett nagyon luxus lenne lekvárt főzni belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! :-) Az biztos igazi lekvár. A bolti nyomokban tartalmaz áfonyát is... Mikor Székelyföldön jártunk, az út szélén árulták az áfonyát, gondoltam rá, jó is lenne venni egy vödörrel, de hát mire kifőzésre kerülne, tönkremenne a gyümölcs...

      Törlés
  3. Nekem is nagy kedvenc, pont ma választottam ebédre nyaraláson, jázmin rizzsel. :-) Nekem a "rizst " jön a számra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egészségedre! Én is szeretem, de én inkább rántott gombát szoktam kérni! :-)
      Ez gondolom megszokás kérdése. Elég sok mindent másképp mondunk-mondtunk, de van, amiről már leszoktam, van, amit még mindig az otthoni módon esik jól kiejteni.

      Törlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...