Mákos-mazsolás kalács

Tavaly Nővéreméknél főztünk közösen a tesóimmal nagy adag zakuszkát, idén nálunk jöttünk össze egy kis közös kavargatásra. Előtte nap persze sütöttem-főztem, hogy legyen elegendő energia eme nagy munka véghezviteléhez. Volt is, mert kora délután láttunk hozzá, vacsorára már üvegekben, pokrócok között pihent munkánk gyümölcse. No meg a sok kéz hamar kész mondás igazsága is bebizonyosodott...

Többek között mákos kalácsot sütöttem. Fogyott, fogyott, de nem volt olyan kelendő, mint a kakaós szokott lenni, mert hát a mák nem vezeti a kedvencek listáját. Az almás pitének nagyobb sikere volt. Nekem viszont ízlett, dolgozni is ezt vittem, két nap egymás után. Tettem róla, hogy ne valljon szégyent a süteményem! 😉



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 teáskanál só
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl olvasztott zsír
  • 2 egész tojás+ 2 sárgája
A töltelékhez:
  • 25 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola
  • + 1 tojás lekenni
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukorból egy evőkanállal, majd belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet a sóval és a többi cukorral elvegyítettem, majd elmorzsoltam a folyékony zsírral. Az sem baj, ha még langyos. Hozzáadtam a tojásokat. élesztős tejet és összegyúrtam. Ha szükséges, tegyünk még hozzá tejet. Ne legyen kemény a tészta, olyan könnyen gyúrható-formázható legyen. Ha megfelelő az állaga, megdagasztjuk.
Letakarva hagyjuk megkelni.
A mákot megdaráltam, elvegyítettem a cukorral és vaníliás cukorral.
Mikor megkelt a tészta, úgy egy óra múlva, lisztezett deszkára borítottam, 4 részre osztottam. Mindegyiket kinyújtottam, vékonyra. A gáztepsi rövidebbik oldala lett nálam a kalács hossza, így elfér a 4 rúd egymás mellett. Megszórtam a mák negyedével, majd mazsolával és feltekertem. Így jártam el mind a négy résszel. Egymás mellé pakoltam a tepsibe, persze úgy, hogy maradjon köztük hely, mert még kelnek.
Hagytam fél órát kelni, majd lekentem felvert tojással és 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sültek, míg szép piros lett alja-teteje.



8 megjegyzés:

  1. Jó lehetett együtt dolgozni, ilyenkor gyorsan, vidáman megy a munka. A kalács finom lehetett, nekem biztos ízlett volna, szeretem a mákosat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy csapatosan haladósabb a munka- nem is csak a sok kéz okán. Szerintem finom volt a kalács, más sem panaszkodott, csak a bőség zavarában háttérbe került.

      Törlés
  2. Ó de nagyon guszták , most szívesen elfogadnék én is egy szeletet belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm szépen! Szívesen meg is kínálnálak belőle! :-)

      Törlés
  3. Nagyon szép lett. Én szeretem a mákot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ani, köszönöm szépen! Nálunk a mák nem áll a kedvencek listája élén, de néha sikerült a családnak is ízlő mákos süteményt készítenem.

      Törlés
  4. Szia Gerdi!
    Szeretek én is sütni-főzni! A mézes-gyömbéres-citromos keveréket már eszem, a hamis hájas nagyon jól sikerült, köszi a recepteket! További jó egészséget, kitartást kívánok Neked! H. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy találtál nálam kedvedre való receptet, s hogy sikeresek is! Köszönöm, hogy írtál!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...