Ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás. Azaz mindenki másképp készíti. Én persze az Anyukámtól tanult recept alapján.
Hozzávalók:
- 3 kg padlizsán
- 3 kg sárgarépa (egy része lehet petrezselyem)
- 5 kg paprika ( lehet teljes egészében piros, de legalább egy része legyen piros kápia vagy pritamin)
- 3 kg paradicsom vagy 1,5 l sűrű házi paradicsomlé
- 3 kg hagyma
- 2 l olaj
- só
- fűszerek: őrölt bors, babérlevél, csípős paprika
- szalicil
A sárgarépát megpucoljuk, vaskosabb karikákra vágjuk. 1 dl-nyi olajat öntünk alá, sózzuk, s kicsi lángon, lefedve párolódni tesszük.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, szintén kevés olajon, sóval, fedő alatt párolódni tesszük. Ha elég levet engedett, fedjük ki, hogy közben a leve is fogyjon, hisz ez a lényeg, a zöldségek levétől megszabadulni. Időnként kavarjuk meg, mert hajlandó odaégni. Ha szeretjük csípősen, lehet tenni bele 1-2 erős paprikát.
Ugyanígy járunk el a hagymával is: megpucoljuk, megmossuk, nagyobb szeletekre vágjuk, megkönnyezzük, kevés olajon, kevés sóval, lefedve kicsi lángra tesszük. Ha már van alatta elég lé, kifedjük. Meglepő, de a hagyma is úszni szokott a lében. Ezt is kavargassuk.
A paradicsomot, ha nincs paradicsomlé, megmosva, felaprítva felfőzzük, jó puhára, s átpasszírozzuk.
Ha minden zöldség készre párolódott, ledaráljuk őket, s egyben, egy nagy edényben (legalább 10 literes legyen) főni tesszük. Hozzáöntjük a többi olajat, a paradicsomlevet, néhány babérlevelet, borsot (mokkáskanálnyit), s állandóan kavargatva főzzük. Ez lehet 2 óra is. Addig kell főzni, míg az olaj a szélén szépen különválik (én legalábbis így tanultam).
Ha kész, kiskanálnyi szalicilt kavarunk bele, jó előre, alaposan kimosott üvegekbe rakjuk (kavargatás közben nem lesz idő üveget mosni). Gyorsan lekötözzük, szárazdunsztba (takarók, párnák közé) rakjuk.
Kisebb üvegekbe, úgy 4 dl-esekbe szoktam rakni, de most kénytelen voltam néhány nagyobba is, mert kifogytunk a kicsikből. Azóta gyűjtögetem az újabb adag üveget, hisz még akarok főzni, mert a 19 üvegből még 6-7 van:-) Elosztogattuk. De szívesen látom kóstolóra azokat, akik még nem ettek zakuszkát!
Anyósom úgy készíti, hogy nyersen darálja le a zöldségeket, s egybe főzi az egészet. Persze kivétel a padlizsán, paradicsom, azt ugyanúgy kell, lesütni, megfőzni külön. Ő meg nem tett bele sárgarépát, csak mióta nálunk látta, azóta használja. Érdemes beletenni, mert több is lesz, krémesebb, s nem annyira lecsóra emlékeztető, paprikaízű.
S hogy finom, bizonyítja, hogy akikkel megkóstoltattuk, s eddig nem ismerték, szerették, többen elkérték a receptet is. A tavaly Férjuram vitt a munkába, s egyik pasi otthon elmesélte, hogy evett valami "viszkászt". Ezen azóta is derülünk, de az illető tegnapelőtt megkérdezte, főztünk-e idén is, ugyanazt az elnevezést használva. Férjuram vitt újra egy nagy üveggel, neki alig hagytak belőle:-) Az ő körükben rajta marad a macskaeledel neve, bár a macska nem enné meg, hisz vegetáriánus eledel, csupa zöldség.
Több változata van, lehet gombával dúsítani, babbal, ez kiválthatja a padlizsánt. A következő adagot babbal tervezem, de én akkor is teszek hozzá a padlizsánt. A Férjem által hozott 20 kg lesütve vár sorsára a mélyhűtőben, ebből fogok kivenni hozzá.
Ezt még nem próbáltam. Tetszik a recepted, lehet, hogy összeszedem a bátorságom hozzá.
VálaszTörlésSzámomra eléggé idegen , mivel még nem ismerem. Biztos finom a recept alapján érdemes lenne kipróbálnom!
VálaszTörlésMi is imádjuk, idén még nem volt időm készíteni,tavaly is csak a gyors változatát készítettem, igaz nem olyan mint az eredeti, de a rohanó napokra megteszi!
VálaszTörlésPetra, végülis nem olyan ördöngös dolog. Ha mégis rászános magad, s kétésgeid vannak, kérdezz bátran, szívesen segítek.
VálaszTörlésÉva, tapasztaltam, hogy Magyarország területén nem főzik a zakuszkát, s azzal én is úgy vagyok, az idegen ízek bizalmatlanságot keltenek. Ha van erdélyi ismerősöd, és készíti, esetleg kérjél kóstolót, s ha ízlik, csak akkor ugorj neki, mert ahhoz nagy munka s befektetés, hogy majd ne szeresse a család. Esetleg kisebb adaggal próbálkozz, de az is olyan macerás, mint a sok.
Márti, ha készíted a gyors változatot, ugye, olvasható lesz a blogodon? Néha én is szívesen felgyorsítanám a folyamatot.
Nagyon szorgalmas vagy:) Még nem készítettem ilyet házilag, nagyon jól jönne pedig pár üveg a kamrapolcra.
VálaszTörlésGerdi, ajánlóm figyelmedbe,kevésbé macerás, még tavaly ilyen tájt közzé tettem; http://martyhobby.blogspot.com/2010/09/gyors-zakuszka.html
VálaszTörlésNagyon finom!!!!
VálaszTörlésValamikor gyermekkoromban Erdélyben élő ismerőseinknél ettünk zakuszkát, emlékezetem szerint nagyon finom volt. Ez is fincsi lehet, elismerésem!
VálaszTörlésKöszönöm, Trollanyu! Állítólag kapható bolti is, nem tudom, tifelétek mi a helyzet, de, ezt is hallottam, meg sem közelíti a házit. Érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésKöszönöm, Márti, meg fogom nézni!
Köszi, Vicuska!
Hankka, neked is köszönöm!
Huu, de megkivantam! Olyan regen ettem mar hazi zakuszkat! Iszonyu finom lehet!
VálaszTörlésJade, postázok neked:-) Túl az Óperencián nem szoktál készíteni?
VálaszTörlésAz én zakuszkám,és az igazi :
Törlés25 drb.almapaprika
6 " padlizsán
1 kg. hagyma
1/2 liter paradicsomlé
1/2 " olaj,só,bors szalicil