Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszámoltam, tényleg annyi. Már jó néhány éve felnőttnek számít, s saját útját járja távol tőlünk, de még mindig nem áll a saját lábán. Azaz félig-meddig. Épp a doktori cím megszerzésén dolgozik, az ösztöndíj pedig arra elég, hogy ne kopjon fel az álla, de közel sem fedezi egy életet kezdő fiatal szükségleteit. Persze támogatjuk terveit, a sok tanulás általi ígéretesebb jövő reményében.
Megkérdeztem, milyen tortát szeretne születésnapjára. Átküldött egy receptet, amit aztán jelentősen leegyszerűsítettünk. Pedig elszánt voltam, hogy én azt elkészítem neki. De bevásárlás során úgy döntöttem, jó lesz az kevésbé drága alapanyagokból is. Jó is lett. ( Megkerestem, ez az a recept, ami az ihletet adta.)
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 dkg pisztácia
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
A gyümölcsös réteghez:
- 1 csomag erdei gyümölcs (50 dkg)
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl víz
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
A krémhez:
- 2 csomag tejszínes pudingpor
- 6 dl tej
- 18 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 10 dkg pisztácia
Így készült:
A fiúk megpucolták a pisztáciát, késes aprítóban megdaráltam- 8+ 10 dkg-ot belőle.
A piskótát Gergő készítette: a tojásokat szétválasztotta, a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá verte. Elvegyítette benne a sárgákat, majd belekerült a 8 dkg pisztácia, liszt, sütőpor.
Óvatos összevegyítés után kikent, 24 cm-es kapcsos tortaformába került. 180 fokos sütőben tűpróbáig sült.
A gyümölcsös réteghez az erdei gyümölcsöt a cukorral és 1 dl vízzel kis lángra főni tettem. Közben a pudingport simára kevertem a többi vízzel, a gyümölcshöz öntöttem és felfőztem. Hagytam kicsit hűlni, ne legyen forró.
A piskótát tányérra tettem, köré kattintottam a forma oldalát, beleöntöttem a gyümölcsös réteget.
A krémhez a pudingporból, tejből sűrű pudingot főztem. Ha kihűlt, kanalanként belekevertem a vaj és cukor keverékébe, jó habosra kikevertem. Végül belevegyítettem a többi darált pisztáciát.
A tortaformába, a közben kihűlt gyümölcsös rétegre kentem.
Néhány órára hidegre került, majd levettem a tortaforma oldalát, szeleteltük és jóízűen megettük.
Nem vettem a fáradságot normális fotót készíteni róla, mint általában, ha itthon vannak a gyerekek. Csak tessék-lássék megörökítettem.
Nagyon finom tortát készítettél születésnapos fiadnak akinek sok szerencsét kívánok az életben !
VálaszTörlésKöszönjük szépen!
TörlésIsten éltesse nagyon sokáig a fiadat is! Ezt a tortát is jól összehoztátok 😀. Ebből az egy szeletből is látszik, hogy milyen finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm, köszöni szépen!
TörlésTéged is sok szeretettel várlak a blogjátékomra:
VálaszTörléshttps://katalin-konyha.blogspot.com/2024/11/14-eves-lett-blogom-es-jatek-nalam.html
Köszönöm, Katalin, ha időm engedi, szívesen részt veszek a játékodon! :-)
Törlés