Sajttorta sütés nélkül

 Nem telhet el szülinap torta nélkül. Kivéve a sajátom- magamnak nem szoktam tortát sütni. De mindenki másnak igen. Olyat, amilyet tudok. Igazából nem tettem próbára magam, hogy ha rászánok fél napot, tudok-e valami menőt varázsolni, mert soha nincs rá fél napom. De nem is erőlködök, ezek a kis egyszerűek is finomak szoktak lenni. Ez Leányzóm 22. születésnapjára készült, még áprlilisban. Mindig megdöbbenek, mikor kimondom ezeket a számokat, hogy mennyire öregszenek ezek a gyerekek. Mostanra végzős egyetemista, s nagyon várja, hogy maga mögött tudhassa ezt az utolsó évet. Mert közben dolgozgat is, és unja, hogy olyat tanul, amit már a gyakorlatban alkalmaz. De ahogy repül az idő, azon kapjuk magunkat, hogy szemünkkel követjük a feldobott talár sapkát.

Leányzó ötlete volt a torta, sütés nélküli sajttorta áfonyaöntettel. Kitaláltuk, kiviteleztük, megettük.


Hozzávalók:

  • 25 dkg darált keksz
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 50 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dl habalap
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 citrom kicsavart leve
  • 1 csomag zselatin (20 g) + 1 dl víz
Az áfonyaöntethez:
  • 1 csomag fagyasztott áfonya (45 dkg)
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 3 dl víz 
  • 1 púpozott evőkanál keményítő
Így készült:
A darált kekszet az olvasztott vajjal és 1 evőkanál porcukorral elmorzsolva, tányérra helyezett, 24 cm-es tortaforma keretébe nyomkodtuk. 
A zselatint 1 dl vízben addig melegítettem, egészen kis lángon, míg a zselatin felolvadt. 
A mascarponát elkevertem a 4 evőkanál cukorral, citromhéjjal és citromlével. A habalapot felvertem, és több részletben, óvatos keverő mozdulatokkal elvegyítettem a mascarponéval. Végül a zselatint kevertem bele, ami addig nagyjából kihűlt, de még nem kocsonyásodott meg.
A krémet a keretbe öntöttem, a kekszes alapra. Letakarva hűtőbe tettem dermedni.
Az öntethez az áfonyát a cukorral és 2 dl vízzel melegíteni kezdtem. A keményítőt 1 dl vízben elkevertem, az áfonyához öntöttem s hagytam felfőni.
Tálalás előtt eltávolítottam a keretet. Szeleteltük, s öntetet kanalaztunk rá.


Finom, könnyű, magát etető torta lett. Az áfonya is jót tett neki. Másmilyen gyümölccsel is jó lehet, málnával, meggyel...

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom tortát készítettél. Bizony, bizony gyorsan "öregednek" ezek a gyerekek mi meg velük együtt😁 . Sok sikert lányodnak az életben !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Éva! Mi is öregszünk... de jobb így, mint nem megöregedni.

      Törlés
  2. Finom lehetett a torta, szép magas lett a töltelék! A lányodnak sikeres végzős évet kívánok! Az idő nagyon megy, nemrég volt, mikor írtad, hogy a fiad kezdi az egyetemet, és most már a húga is végezni fog.
    Jó ha nagy a család, akkor mindig van alkalom tortát készíteni, és enni 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Katalin! :) Tényleg mintha most lett volna, hogy pityeregtem hazafelé, mikor leköltöztettük Gergőt Szegeden... azóta eltelt hét év.
      Alkalmat mindig találok a sütésre... mindig van, kinek.

      Törlés
  3. Nagyszerűen néz ki! Nemrég hasonló, sütős változatot készítettem Ani játékára, nemsokára hozom. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nézem a Te változatodat is! :-)

      Törlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...