Tegnap nagy munkában voltunk, zakuszkát főztünk. Ez egész napos munka, ráadásul ketten voltunk rá, én meg anyósom, de valamikor régen egyedül is megcsináltam, ráadásul a gyerekek is kicsik voltak még. Szóval nem kis vállalkozás, de ez is a hagyomány része: minden évben főztünk, Férjuram meg annyira szereti, hogy ki nem hagyhatom. Majd ha kikerül a takarók és párnák közül, jöhet a recept is.
Ma sütéssel vezettem le a tegnapi nap fáradalmait. Élesztős tésztát dagasztottam, s mivel elég tetemes mennyiség ez a tészta, kétféle töltelék került bele.
Kedves Jutka Kanadából, nem tudom, olvasol-e még, de ez most neked is szól, te kértél rahátos kifli receptet. Íme:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg búzaliszt
- 40 dkg rétesliszt
- 3 evőkanál cukor
- fél citrom héja vagy 2 kiskanál citromaroma
- 20 dkg margarin
- fél mokkáskanál só
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejföl
A túrótöltelékhez:
- 30 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje
- 1 púpos evőkanál gríz
- 3 őszibarack
A rahátos kiflihez: 10-15 dkg csíkokra vágott rahát
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt s felfuttatjuk. A liszteket, sót, többi cukrot összevegyítjük, eldörzsöljük benne a margarint. Az összes többi hozzávalóval és az élesztős tejjel kemény tésztát gyúrunk. (Nekem még kellett pici liszt hozzá.)
Fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket: a túrót a cukorral villával áttörjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a felvert tojásfehérjéket, a grízt.
A barackokat megmossuk, felszeleteljük, kisebb darabokra vágjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbikat enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, úgy 3-4 mm vastagságúra. Nagyobb korongokat vágunk belőle. (Én műanyag pudingformával vágtam ki.) Mindegyik közepére egy kiskanál túrótölteléket teszünk. A tészta szélét körbe felhajtjuk, s két ujjunkkal 6 helyen összecsípjük, így pereme lesz. 2-2 összecsípett sarkot összenyomunk. Így 3 csücske lesz a sütinek, kosárkaszerű lesz. A közepébe 1-1 darab barackot nyomunk. Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, pirosra sütjük.
Sülés közben eléggé ellaposodtak a kosárkáim, mégis jobb lett volna muffintepsiben sütni, mint ahogy terveztem. De legközelebb...
Két tepsibe fértek bele a nyomi kosárkák.
A maradék tésztát és a korongok kivágása során leesett tésztadarabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk, egy-egy rahátcsíkot helyezünk bele, feltekerjük, tepsibe helyezzük, kisütjük.
Le lehet kenni tojással, akkor szebbek lesznek, de nem volt időm, mert mire megsodorgattam a kifliket, éppen kisültek a kosárkák.
A rahátról már írtam,
itt.
Csalódott voltam, hogy elterültek a kosarak, pedig szépet akartam sütni, egész délután tervezgettem, milyen legyen. De a család örült neki, teával finom, egyáltalán nem kalóriaszegény vacsora volt.