Hozzávalók:
- 0,5 kg fehér liszt
- 0,5 kg rétesliszt
- 12,5 dkg margarin
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 csapott kiskanál só
- 1 dl tejföl
- 3 tojás sárgája
- a töltéshez 25 dkg rahát
- a lekenéshez 1 tojás, 2 evőkanál cukor
A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A kétféle lisztet és a sót összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, a tejfölt is beleborítjuk, majd az élesztős tejet. Jól kidolgozzuk a tésztát. Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben a rahátot ujjnyi hasábokra vágjuk.
Ha tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 6 részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás téglalappá nyújtjuk, az egyik szélére egy sor rahátot teszünk, s felsodorjuk őket. 3-3 rudat összefonunk. Tepsibe helyezzük, s hagyjuk újra megkelni, kb. fél óra alatt. Ekkor megkenjük a felvert tojással, s beszórjuk a két fonatot 1-1 evőkanálnyi cukorral.
Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Más töltelékkel is megtölthető ily módon a kalács, dióval, mákkal, mazsolával, csokival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése