Hozzávalók:
- 80 dkg fehér búzaliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- meleg víz
- 0,5 dl olaj
A kenyérlángoshoz:
- 2 dl tejföl
- 20 dkg ömlesztett sajt
- 1 nagy fej hagyma
- 15-20 dkg szalonna
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A liszteket tálba tettem, elvegyítettem benne a sót. Beleütöttem a tojást, majd hozzáadtam az élesztős tejet. Annyi meleg vízzel összeállítottam, hogy közepes keménységű tésztát kapjak. Végül két részletben beledolgoztam az olajat. Megdagasztottam.
Hagytam megkelni.
Míg kelt, a hagymát és a szalonnát felaprítottam.
A tésztát két részre osztottam. A kicsit kisebbet a gáztepsi méretére nyújtottam.
A tejfölt elkevertem a sajttal, rákentem a tésztára. Megszórtam a hagymával és szalonnával.
190 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Közben a tészta másik felét 8 részre osztottam. Előbb sima zsemlét formáztam belőlük, aztán gondoltam egyet: rúddá sodortam, kettéhajtottam, s megtekertem. Így tettem tepsibe. Addig keltek, míg megsült a lángos.
Mielőtt betettem a sütőbe, vízzel lekentem és szezámmaggal beszórtam.
Pirosra sütöttem őket.
A lángos tésztája jó vastag és puha lett, a sajtos tejföl pedig finoman krémes a tetején. Eddig csak tejföllel készült, de valahol láttam így elkészítve, most tettem egy próbát. Finom lett! A zsemle is, egyet kettétörtem s megkóstoltam. Csak vajat fogok kenni bele a gyerekeknek, nem "rontom el" mással:-)
A kenyérlángos nagy kedvenc nálunk is. A zsemléd belseje fantasztikusan foszlós. Ügyes vagy :)
VálaszTörlésJanka, köszönöm:-)
TörlésMindkettő csuda guszta lett! Ezt jól kitaláltad :-) A zsömlék olyanok, mintha profi pék készítette volna :-) A kenyérlángosra most nagyon ráéheztem, még nem is reggeliztem :-) Hasonlót én is szoktam sütni, kicsit ugyan eltérő a receptje, de ránézésre hasonlít a pomposhoz.
VálaszTörlésKatalin, köszönöm:-)
TörlésSzinte ugyanaz, mint a pompos, csak annak krumplis a tésztája. Legalábbis az én receptem... Meg reszelt sajtot is szoktam szórni rá.
Nagyon guszta mindkettő! Elfogadnám vacsorára jó is lenne:)
VálaszTörlésÉva, köszönöm! A vendégem vagy:-)
TörlésNekem is küldhetnél uzsonnára.... :) Jó az új blog-rucid!
VálaszTörlésRendben, Zsuzsa, küldöm:-) Köszönöm!
TörlésNagyon jó a kenyérlángos is, meg a csavart zsömle is:) Én magam sütöm a kenyeret, péksütiket már jó ideje, nem mondom vannak napok, hogy a hátam közepére sem hiányzik:) Jó az új blog külső:)
VálaszTörlésKöszönöm, Trollanyu! Én mostanság ritkán sütök, pedig szeretek sütni, mindig valami mást kitalálni. De többnyire boltit eszünk.
TörlésJaj, de guszta mindkettő! Most így ebéd előtt meg is éheztem tőlük :)
VálaszTörlésJó ötlet, két legyet egy csapásra! :) Csoda guszta mindkettő, a kenyérlángos is nagyon tetszik, különösen a sajtos-tejfölös mázzal, és a zsemlék is nagyon kis csinoskák! :)
VálaszTörlés