Szalonnás-hagymás hajtogatott

Ez az idei nyár nem a melegéről marad emlékezetes. Elmentünk nyaralni, a fél csomagtartó hálózsákokkal és pokrócokkal volt tele, meg ne fázzunk a sátorban. Erre este későig kint ülhettünk, rövid ujjúban aludtunk. Persze, mert nem voltunk túl magasan. De hazaérkezvén bizony dideregtem a késő esti hűvösben. Másnap még nem, ha következő este befűtöttem a konyhát.
Leültem a FB elé, csak görgettem, görgettem, szedve magamba az egy heti információt. Egy sütifotó befészkelte magát a fejembe, hiába léptem tovább. Ránéztem az órára, ugyan már, este 7 van, nem fogok neki sütni. De csak nem szabadultam a belém bújt kisördögtől, úgy hogy fogtam magam, levonultam a konyhába, s egy-kettő felforgattam. (Nem volt kedvem megkeresni újra a fotót a hozzá tartozó receptér, úgy hogy megalkottam a látvány alapján.)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárga
  • 0,5 dl olívaolaj
Tölteni:
  • 25 dkg húsos szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg juhtúró
A szalonnát apróra vágtam, kis lángon kisütöttem.
A tésztához 2 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. 
A lisztet, sót tálba tettem, elvegyítettem. Hozzáadtam a tojássárgákat, élesztős tejet, s még annyi tejet, hogy összeálljon a tészta, végül az olívaolajat. Megdagasztottam. 
Fél órát hagytam kelni. Közben a hagymát apróra vágtam.
A tésztát vékonyra nyújtottam. Felére rászórtam a hagymát, kisült szalonnadarabkákat, a juhtúró felét. A szalonna zsírjából is locsoltam rá keveset. Ráhajtottam a tészta másik felét, majd kettéhajtottam és újra ketté.
Így pihent negyed órányit, majd tepsi méretűre nyújtottam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam, megszórtam a maradék túróval, locsoltam rá még kevés szalonnazsírt, majd éles késsel felszeleteltem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Fél 10-re lett kész, de nem bírtam megállni, hogy ne egyek belőle:-) Frissen finoman ropogós volt, de másnap, kihűlve is finom volt. Lányomnak azért volt hozzáfűzni valója:-) Azt mondta, legközelebb kevesebb hagyma s több szalonna legyen benne. 
S ha már sütöttem, édeset is sütöttem, az fog következni. Finom hazai szilvából, mint ahogy ebbe is hazai juhtúró és szalonna került. Attól lett olyan finom:-)

6 megjegyzés:

  1. El is hiszem, hogy a hazai hozzávalóktól lett ilyen finom .-) Nagyon guszta, szép képeket készítettél róla!

    VálaszTörlés
  2. Nem mondom, jó kis laktató finomság, de én imádom az ilyeneket (is). ;)

    VálaszTörlés
  3. Én sem tudtam volna megállni kóstoló nélkül, mert nagyon finomságos :)

    VálaszTörlés
  4. Húh, ez aztán fincsi lehet! Nagyon tetszik a te változatod! :)

    VálaszTörlés
  5. Egy ilyenért az én konyhámba is bármikor befűthetsz! ;-))))

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...