Tükörtojás muffinformában

Ez a fránya FB, mennyi időt elvesz az ember lányától! Egy része hasznos is ennek az időnek, mert sok hasznosítható ötletet magunkba szívhatunk, de a keresgélés, érdektelen információkon való áttekerés már elfecsérelt idő. Na de senki nem kényszerít erre, magamra vessek. Újabban olvasgatás helyett a kávézás alatt telefonon böngészek:-)
Ilyen világhálón való kalandozása során láttam hasonlót. Hogy pontosan hol, már nem tudom, csak befészkelte magát a fejembe. Egyik este tettem is egy próbát. Nagy sikere volt, mindenkinek ízlett!

Hozzávalók:

  • szeletelt bacon
  • sonka
  • sajt
  • tojás
  • só, bors, paprika
Így készült:
A sonkát, sajtot felkockáztam.
A muffinformákat (szilikonformákba raktam) kibéleltem baconszeletekkel, az aljára szórtam 2-3 sonka-és sajtdarabot, s ráütöttem egy tojást. A tetejét megszórtam só, bors, paprika keverékével. 
185 fokra előmelegített sütőbe tettem, s addig sütöttem, míg a tojás teljesen átsült.
Salátával tálaltam, a megmaradt sonka- és sajtkockákat köré szórva.
Nem írtam mennyiségeket, ez attól függ, mennyit szeretnénk készíteni belőle. 
Vacsorára ettük, de előételként, hidegtál részeként is el tudom képzelni. A sonka és sajt helyett más is tehető bele, akár kolbász, vagy hagyma- és paprikadarabok, gomba... 

Brownie torta

Csak azért torta, mert kerek formában sütöttem, Fiam névnapjára, majd két héttel ezelőtt. De lassan csak ideér. Az őszön minden ünnepeltnek csak egy-egy szupergyors tortára futotta az időmből. De arra mindenképpen. Gergő még erre sem számított, sikerült meglepnem vele. A reakciója pedig: Anya, tudod, hogy szeretlek! És még ne süssek?

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 púpozott evőkanál kakaó
  • 5-5 dkg fehér- és étcsoki a tetejére
Így készült:
A vajat és csokit mikróban összeolvasztottam. Egyenként hozzákevertem a tojásokat, majd a cukrot, végül a lisztet és kakaót. 
Kikent kapcsos tortaformába simítottam a masszát. A tetejére szórtam a feldarabolt csokikat.
175 fokos sütőben 20 percig sütöttem, majd még úgy 10 percig bennhagytam a kikapcsolt sütőben a tortát.
Az ünnepelt és a Hugicája, miért is ne bohóckodva:
Ésss... idén eszembe jutott:-) Amit évről évre elfelejtek. A november vége rémlett, de tegnap azért megnéztem, mikor is írtam az első bejegyzésemet. Épp 4 évvel ezelőtt. Azért nem csapok nagy csinnadrattát, de ha már sikerült ilyen szemfülesnek lennem, említést teszek róla.
Azóta is, néha lendületet vesztve ugyan, de írogatok, sütni pedig rendületlenül sütök. Nem (csak) a blog kedvéért, sok mindenki más örömére. Szűkebb és tágabb család, vendégek, vendéglátók, gyerekek osztálytársai... Talán magamat kellett volna az élre tennem:-) 
Volt idő, amikor úgy gondoltam, feladom. Az írást, nem a sütést. Aztán meggyőztem magam, nem kell ezen görcsölni, nem vagyok kötelezve semmire, a magam örömére írom, elsősorban. Ha van időm, jövök, ha nincs, akkor tudjátok, hogy" kissé" el vagyok havazva. A nyáron több időm volt, akkor meglendültek a bejegyzések is, ráadásul nyitottam egy Gerdi sütis FB oldalt is, itt. Az is napokig várat magára mostanság:-) 

Baconos turbánok

Leányzó már egy ideje nyüstöl, hogy baconos kiflit süssek neki. Tegnap eljött az ideje, bár nem kifli lett belőle. Kissé megcsűrcsavartam a tésztát, a szalonnaszeletekkel együtt. Nem volt reklamáció önfejűségem miatt:-)


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt + 15 dkg rétesliszt
  • 5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojás
  • 4-5 evőkanál olaj
  • 30 dkg szeletelt bacon
  • 1 tojás lekenni
Így készült:
3 dl langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt. Beleöntöttem az élesztős tejet , a többi langyos tejet s összevegyítettem. Az olajat is ráöntöttem s megdagasztottam. 
Mikor megkelt a tészta, kinyújtottam. Hosszú, ujjnyi vastag csíkokat vágtam belőle. Felére rátettem a bacont, másik felét ráhajtottam. Így két tésztaréteg közé került a szalonna. Összesodortam, majd koszorúvá tekertem. 
Tepsibe tettem, tojással lekentem.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

1 kg lisztből terveztem készíteni, de alábecsültem a tej mennyiségét, annyira, hogy még 15 dkg liszt kellett, hogy megfelelő állagú legyen a tészta. Ezt -is- szeretem a kelt tésztában, hogy tejjel, illetve liszttel lehet korrigálni, ha túl kemény lett vagy éppen lágy a tészta. 
Az utolsó vastagabb csík tésztába nem jutott bacon- kis tejföl és reszelt sajt keverékével megtöltöttem s kiflinek formáztam.
Vacsira is ettünk belőle, s maradt mára tízóraira is. Szerettük:-)

Mézes korongok

Már javában készülnek nálunk a karácsonyi dekorációk, Férjem szerint már egy hónapja karácsonyi zenét hallgatok -ez nem teljesen igaz, mert csak 2-3 hete:-)))-, szóval dúl az ünnepvárás. A mai süti is ezt fokozó hangulatú lett: hirtelen felindulásból mézest sütöttem, pedig mást terveztem. Nem cifráztuk ki, csupán dió és mandula került a tetejére. Így is finom, sőt. El is határoztam, hogy az ünnepi mézesek egy része is ilyen lesz:

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 12 dkg margarin
  • 26 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 teáskanál mézes-fűszerkeverék
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 3 nagy tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 1 tojás lekenni
  • mandula, dió a tetejére
Így készült:
A lisztet, porcukrot, sót, szódabikarbónát, citromhéjat és mézesfűszert tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojást, mézet, összegyúrtam. Mivel ragadt és kissé lágynak is tűnt, kevés lisztet gyúrtam még hozzá.
1-2 órai hideg helyen való pihentetés után nem túl vékonyra, úgy 5-6 mm vastagra nyújtottam, korongokat szaggattam ki belőle. Tepsibe pakoltam, nem túl közel egymáshoz. Tetejét lekentem a felvert tojással, diót vagy mandulát nyomtam a közepébe.
180 fokos sütőben kisütöttem őket. 


Jó régen látogattam el a blogra már megint, pedig csak gyűl és gyűl  a sok közzétenni való. Mint ahogy a tennivalóim is, így kénytelen vagyok hanyagolni a blogot. De amikor csak tudok, benézek, s kedvenc oldalaimat is meglátogatom... 

Sajtos rúd Okkitól

Nem mostanság készült, még az előző Blogkóstoló idején, amikor is Okki blogjából kellett szemelgetnem. Sok receptet szemeltem ki, ezt el is készítettem. Nem csalt a megérzésem, olyan lett, amilyennek én szeretem: omlós, sajtos, ropogós. Kétszer egymás után megsütöttem, annyira elnyerte a tetszésemet. Sőt, ezután sem lesz elhanyagolva, biztos vagyok benne.
A recept eredetije Okkinál, én azért picikét változtattam rajta, "jó" szokásomhoz híven:-)

Hozzávalók.

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg reszelt sajt + a tetejére
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg zsír
  • szükség szerint tejföl
  • 1,5 teáskanál só
Így készült:
A lisztet, sajtot -trappistát használtam-, zsírt, margarint, sót tálba tettem s összegyúrtam. Nekem némi rábeszélés árán tejföl nélkül is összeállt a tészta, így kihagytam belőle.
Rövid pihentetés után -ez el is maradhat, ha sürget az idő- kinyújtottam a tésztát, reszelt sajttal megszórtam, a nyújtófával rányomkodtam, majd derelyemetszővel tetszőleges rudakra szabdaltam.
Tepsibe rakosgattam, 180 fokos sütőben világosra sütöttem. 

A só adagolásával még mindig hadilábon állok, inkább sokszor kevesebb sót teszek az ételbe. Sütivel más a helyzet, azt már kitapasztaltam, hogy kelt tészta esetén az 1 kg liszthez 2 teáskanál só kell átlagos sósság eléréséhez. No de ez is lehet csapott és púposabb. Én bizony összegyúrás után meg szoktam kóstolni a nyers tésztát. Ennek kicsit sósabbnak kell lennie, de a sajttól is függ, mennyit igényel a tészta.
Ez így, ahogy volt, nagyon finom lett. Az ünnepekre is el fogom készíteni, főleg, mert előre is megsüthető. Csak aztán kapjak neki megfelelő rejtekhelyet:-) 


Kekszes-tejfölös szelet

Ki gondolná, hogy csupán kekszből és édes tejfölből ilyen csodát lehet varázsolni... Én tudtam már, mert valamikor régen már készítettem, s meglepően finom tud lenni. Sütni sem kell tudni, a sütőt sem kell bekapcsolni, gyorsan kész kevés hozzávalóból... soroljam még az erényeit?:-)
Még a szünetben készült. A vasalást mindig halogatom. Most különösen, nagy halmot gyűjtöttem össze... Két délutánon keresztül simogattam a ruhákat, s mikor végre az utolsó darabot is szekrénybe pakoltam, úgy gondoltam, megérdemlek valami finomságot ennyi munka után. Lementem a konyhába, s egy vödör tejfölből és egy csomag kekszből összeállítottam. Néhány óra pihentetés után, vacsorára jóízűen megettük. Azaz nem mind, egy kevés maradt másnapra is.


Hozzávalók:

  • 8 dl tejföl
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 40 dkg szögletes keksz (pl. Petit Beurre)
A tejfölt ketté osztottam. Egyik felébe elkevertem 4 evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot, a másik felébe a többi cukrot és a kakaót.
Kis tepsi alját kiraktam keksszel, rákentem a fehér tejföl kicsit több, mint harmadát, újabb kekszréteg, erre kakaós tejföl került, majd keksz-világos tejföl-keksz-kakaós tejföl-keksz. A maradék tejfölt a tetejére öntöttem, s villával márványosra húzgáltam. 
Néhány órát hideg helyen pihentetjük, addig a keksz átpuhul s szépen szeletelhető.




Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...