Virslis virágok

Most, hogy végre ideértem, kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet!

A virslis virágok szilveszterre készültek. Vicuska ajánlotta őket, én meg jó ajánlatnak gondoltam. Nem csak mert mutatós, azért is, mert bolti leveles tésztából készült, így időt is spórolok, meg ilyenkor -nálunk legalábbis- virsli senkinek sem kell, de ilyen formában még az is lecsúszik a mostanság amúgy is jól tartott népség torkán :-)
Olyan gyorsan azért nem lett kész, mert a formázás időigényesebb, de élveztem. Tényleg.
Eredeti recept Vicuskánál, én kicsit másképp készítettem. Annyiban, hogy egész virsliből formáztam, a tésztát pedig lekentem mustárral vagy ketchuppal, ez utóbbival Hédi kívánságára.
Termetesek lettek, nem egészen szilveszterhez illő falatnyi méretűek, ilyenek:
Hozzávalók:

  • 2 csomag leveles tészta (2×0,5 kg)
  • 24 darab virsli
  • mustár
  • ketchup
  • 1 tojás
  • szezámmag beszórni
Így készült:
A kiolvadt leveles tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam. Akkorára, hogy hosszúsága 3 virslinyi legyen, szélében pedig 4 részre tudjam vágni úgy, hogy beletekerhessem a virslit, sőt fedje is egymást a tészta két széle. Méricskéltem nyújtás közben.
Felvágtam a tésztát 3×4 darabra. Mindegyikre kentem egy kevés mustárt vagy ketchupot, rátettem a virslit. A tészta szélét lekentem tojásfehérjével, így tekertem le. A tekercset úgy tettem le, hogy az a rész, ahol a tészta egymáson van, alul legyen, s kb. centinként virslistül bevagdostam a tésztát, vigyázva, ne vágjam át teljesen. Tepsibe tettem, körré hajlítottam, a két találkozó tésztavéget összenyomtam, megigazgattam a szirmokat, hogy szabályosan álljanak.
Lekentem tojássárgával, szezámmaggal beszórtam, 180 okon kisütöttem őket.
A két csomag leveles tésztából így 24 darab lett. Ami aztán nem is bizonyult soknak:-)

9 megjegyzés:

  1. Jaj de nagyon szépek lettek! Elhiszem hogy gyorsan csúsztak lefelé :-) Sok mindent készítettél az ünnepekre, és minden nagyon finomnak néz, nézett ki. Nálunk a töredéke sem készült, igaz sokkal kevesebbek is vagyunk :-) és én nagyon keveset eszem, mostanában nem igen kívánok semmit, akkor meg minek süssek, főzzek annyit :-) :-) :-) Fogytam is, hála Istennek valami előnye is volt az egésznek.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Így utólag úgy gondolom, túlzásba vittem a sütést-főzést. Annyit még sokan sem bírunk megenni. Ma már köménymaglevest főztem, elég volt a sok jóból:-)
      Azért sokat ne fogyjál, nem igazán volt rá szükséged... Egyél, amennyi jól esik, pihenj, s gyógyulj meg mihamarabb, teljesen!

      Törlés
    2. Köszi Gerdi! Biztos sok finomság volt az asztalotokon, aminek a gyerekek nagyon örülhettek. Bár nálatok mindig finomságok kerülnek terítékre :-) Így jó utána kicsit könnyedebb ételt enni :-)
      Én kb. 6-7 kg-ot fogytam, még a kórházban, amit szerencsére még nem sikerült visszaszednem, tartom az 58-59 kg-at :-) Évtizedek óta nem voltam ilyen karcsú, de sokkal jobb érzés! Érdekes, most értem el azt a súlyomat, amivel szülni mentem be 28 és fél éve. :-) De rég is volt...

      Törlés
    3. Katalin, azzal a 6-7 kg többlettel is csinos voltál! Persze ha így jobban érzed magad, akkor nyertél is valamit... De hát mi nők érzékenyek vagyunk a súlyunkra :-)

      Törlés
  2. Nagyon boldog új évet kívánok! Minden jót az új esztendőben! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Okki, köszönjük szépen, hasonló jókat Nektek is!!!

      Törlés
  3. De szép virágosrét!!! :) Azért jó mulatság a formázgatás, főleg, ha ilyen az eredmény, pont azért kedvelem ezt a készítési módot! A karácsonyi sütés-főzésben, pörgésben szeretem a hangulatát :) Katalin, Te nagyon csinos voltál a + 7-8 kilóval is! Vigyázz az egészségedre! Mindnyájunknak boldog 2015-ös évet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska! Bizony jó mulatság, izgalmasabb a különleges formázás, mint a megszokott.
      Szerintem is csinos volt Katalin előtte is. de a lényeg, hogy Ő jól érezze magát.
      Így van, boldog legyen ez az év (is), mindenkinek!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...