Mivel pizzát terveztem eredetileg sütni, ezért lett ez a töltelék. A gyerekek elsőre furcsállották, hogy pizza létére ilyen a formája, de másnap reggelre csak az egyiknek a sarka maradt a tálcán. Nem vallottam szégyent vele! :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 1,5 teáskanál só
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 2 dl sűrített paradicsom
- nagy csipet só
- bors
- oregánó, bazsalikom
- kevés csípős paprikakrém
- 2 evőkanál olaj
- szalámi
- 1 doboz kukoricakonzerv
- vékonyra szeletelt sajt
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojást és élesztős tejet, megdagasztottam. Pici lisztet (csapott evőkanálnyit) még adtam hozzá, mert lágynak találtam.
A tésztát letakarva 30-40 percig hagytam kelni.
Közben előkészítettem a töltelékhez valót: a szalámit és sajtot vékonyra szeltem. Kétféle sajtot használtam, házi tehéntejből készítettet meg trappistát. A kukoricakonzervet lecsepegtettem.
A sűrített paradicsomban elkevertem a fűszereket és az olajat. Szoktam bele tenni kevés olajon megpárolt hagymát is, ez most elmaradt.
A tésztát két részre osztottam. Téglalap alakúra nyújtottam őket s hosszában nagyjából három egyenlő részre osztottam. Azért a két szélsőt kicsit nagyobbra mértem, mint a középsőt. A két szélső részt ferdén ujjnyi csíkokra vágtam, a középsőre került a töltelék: alul fele paradicsomszósz, rá a szalámi, erre a kukorica, a kétféle sajttal befedve.
A tésztacsíkokat váltakozva a töltelékre borítottam, egyet jobbról, egyet balról véve.
Elkészítettem a tészta másik feléből is a fonott rudat, s tepsibe pakoltam őket.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg szépen megpirult.