Darált húsos korongok

Alighogy elkezdődött a nyár, hozta magával a jövés-menéseket. Ki erre, ki arra. Én meg mindenkit süteménnyel engedek útra. Ez Fiamnak készült, Tátrába mentek kirándulni. Akkoriban nagyon összegyűlt minden, igazán nem is tudtam átgondolni, kinek mit készítsek. Adva volt a kelt tészta, de az is valami sós legyen, s a darált hús is kéznél volt. Már hozzáfogtam a dagasztáshoz, akkor sem tudtam pontosan, mi sül ki belőle. Menet közben körvonalazódott: hogy kisebb harapnivalók legyenek, pogácsákat szaggatok ki, ezekre kerül az előre megpárolt fűszeres darált hús, befedve sajtdarabkákkal. S milyen finom lett, még akkor este, mikor sütöttem, rájárt ám a család rendesen.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 20 dkg zsír
  • 2 egész tojás
  • 1 dl tejföl
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dl tej+szükség szerint
A töltelékhez:
  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • pici olaj
  • bors, paprika
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • csipet morzsolt oregánó
  • sajt
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem venne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmorzsoltam benne a zsírt. Hozzáadtam a tejfölt, tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet. Dagasztani kezdtem. Közben még annyi tejet  öntöttem hozzá, hogy nem túl lágy tésztát kapjak. 
A megdagasztott tésztát letakarva hagytam megkelni.
Közben a hagymát apróra vágtam, az olajon puhára pároltam. Hozzáadtam a darált húst, morzsalékosra pároltam. Ezután hozzákevertem a sűrített paradicsomot és fűszereztem. 
A sajtot csíkokra vágtam.
A megkelt tésztát félujjnyi vastagra nyújtottam. Pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam belőle, közepüket benyomtam. 1-1 púpos teáskanál tölteléket tettem rájuk, sajtdarabot a tetejére. 
180 fokos sütőben kisütöttem őket.
3 tepsivel lett belőle, de így legalább jutott is, maradt is.



Kisfiam pedig jól érezte magát a kiránduláson, odacsábító fotókat készített. Majd sorra kerítjük a Tátrát is, hisz az is gyönyörű, de inkább haza húz a szívem. Egyelőre, vagy örökre?




2 megjegyzés:

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...