Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 17 dkg zsír
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 nagy tojás
- 20 dkg főtt krumpli
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál kakaó
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 18 dkg cukor
- fél üvegcse rumaroma
- 1 kis üveg lekvár
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
Így készült:
A főtt krumplit lereszeltem. A lisztet, sót, cukrot elmorzsoltam a zsírral, majd a tojás és krumpli hozzáadásával összegyúrtam. A tésztát kettéosztottam, felébe belegyúrtam a kakaót, másik felébe még kevés lisztet, hogy ne legyen lágy a tészta.
A diót elvegyítettem a cukorral . A rumot elkevertem egy dl vízben.
A tepsit kikentem zsírral, vékonyan beszórtam liszttel.
A kakaós lapot tepsi méretűre nyújtottam, tepsibe tettem. Lekentem lekvárral. Én meggydzsemet használtam, de sárgabarack is tökéletes hozzá. A lekvárra szórtam a cukros diót, meglocsoltam a rumos vízzel.
A világos lapot is kinyújtottam, befedtem vele a sütit.
180 fokos sütőben kisütöttem.
Kihűlés után a gőz fölött felolvasztott csoki-olaj keverékével bevontam a sütit.
Dermedés után szeleteltem.
Kissé morzsálódós, a zsíros tésztának köszönhetően, de tényleg finom süti.
Régen Anyukám mindig házilag készítette a csokibevonatot. Egy időben én is, aztán rákaptam a gyorsabban elkészülő csokira. Vajjal vagy olajjal felolvasztva tökéletes. A házi nem mindig sikerült. De, mégis volt egy hidegen kikavarható, ami megbízhatóbb volt. Le kell már azt a receptet is poroljam! :-)
Nagyon finom süti lehet!!! Ifjú asszony koromban ettem utoljára egy nagyon finom tortát, abba is krumpli keveredett, ha jól emlékszem, akkor a töltelékébe, vagy a tésztájába? Meg fogom keresni.
VálaszTörlésVicuska, valóban finom! :-) A krumpli egy sütit sem ront el, bár nem emlékszem, hogy olyat ettem volna, aminek a töltelékébe került... De igen, túrós sütit sütöttem úgy. De kíváncsi vagyok a Te receptedre is!
TörlésMár láttam párszor, hogy krumpli került a süti tésztájába, de még soha nem próbáltam. A süti nagyon tetszik, 2 két múlva kapok friss házi sertés zsírt és akkor majd biztosan elkészítem. Köszi szépen! :)
VálaszTörlésOkki, pedig érdemes tenni egy próbát! Én most boltban vett zsírral készítettem, de nem préselt, fehér, hanem olyan sült illata van, mint a házinak.
TörlésNagyon szívesen! Sok sikert a sütihez! :-)
Ó, ez biztos nagyon finom lehet! Egyszer már én is kipróbáltam egy krumplis sütit és annak is jó volt a tésztája, de ezzel a diós-lekváros töltelékkel mennyei lehetett :)
VálaszTörlésFinom bizony! A krumplis tésztából mindig jó lesz a végeredmény. Szeretem, mert sokáig puha marad.
Törlés