A zeller is azon zöldségek közé tartozik, amelyiknek egyetlen szerepe volt régen: húslevesbe került a többi társával együtt. Én sem használtam sokáig másra. Szerettem az ízét mindig is, mégsem jutott eszembe más formában is készíteni. No most sem csak úgy magamtól, hanem láttam rántva -ezt még nem próbáltam-, sütve olajban, reszelve lepénykének. Egyik délután, a hűtő tartalmát felmérve, azon tanakodtam, mi legyen a vacsi. Mikor megláttam a nagy fej zellert, be is villant egy valahol nemrég látott recept, s el is lett döntve a zöldség sorsa.
Hozzávalók:
- nagy fej zeller fele (vagy egy kisebb)
- 10 dkg reszelt sajt (trappista)
- 3 tojás
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj/zsír a sütéshez
Így készült:
A zellert megpucoltam, lereszeltem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, sót, fűszereket, tojásokat, zúzott fokhagymát, s annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjak. Összekevertem.
Olajat és zsírt -nagyjából fele-fele arányban- hevítettem, s evőkanálnyi kupacokat tettem egymás mellé, kissé lelapogatva őket. Mindkét felét pirosra sütöttem.
Tejfölös mártogató készült hozzá, pici sóval, borssal, fokhagymával.
Igazán finom lett, mindenkinek ízlett. Így egy újabb étellel bővült a vacsorák köre.
Sőt, főzelékre feltétként is el tudom képzelni.
A zellerről csupa jót olvastam, egészséges, naná, hisz zöldség, s alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás ételek összetevője is lehet. No nem ez a változat, a liszt meg az olajban sütés mindjárt kizárja ezek sorából.
Guszta lepénykék lettek :-) Finom lehetett, ilyen formában még nem ettük.
VálaszTörlésEgy-kétszer csináltam sütve, mint a hasábkrumplit, néha krémlevest, és télen szoktunk belőle ecetes lébe savanyúságnak elkészíteni, nyersen, egész vékonyra felszeletelve. Nagyon finom az is, főleg disznótoroshoz :-)
Köszönöm, Katalin! Nekünk ízlett, annyira, hogy azóta még készült.
TörlésMikor láttam nálad a sült zellert, én is teszteltem, nálunk is sikere volt. Savanyúságként viszont még nem hallottam róla, de csakis finom lehet. Azért a zellert is lehet sokféleképpen készíteni! :-)