Meggyes mákos szelet

Jó ideje győzködöm magam -több, mint egy hónapja-, hogy lássak neki megörökíteni e sütnivalókban gazdag időszak termékeit. Az ünnepek olyan békésen teltek, hogy nem volt kedvem megbolygatni másféle tevékenységgel a teljes családdal együtt töltött napokat. Még olyasmit is megengedtem magamnak, amit réges-régen csináltam: azt tettem, amihez épp kedvem volt. Mondanom sem kell, ez nem a blogírás volt. Ezt követően vissza kellett zökkenni a dolgos hétköznapokba, ami ilyentájt igencsak sok munkát jelent. Meg aztán miért is ne jönne közbe a mindennapjaimat megkeserítő esemény is? "Csak" munkahelyi nyűg, egy újabb kis taszítás afelé, hogy odébb álljak. 

Tényleg sokat sütöttem-főztem az elmúlt hónapban, igyekeztem megörökíteni a receptet is, a végeredményt is. Tavaly is egy mákos volt az év első bejegyzése, legyen idén is az. Kétszer is elkészült ez idő alatt, elsőként szilveszterre, másodjára, nagy sikerére való tekintettel Férjuram születésnapjára. 


Hozzávalók:

A mákos laphoz:

  • 3 nagy tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • 20 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1 dl tej 
A meggyes réteghez:
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás/tejszínízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
Így készült:
A mákos laphoz a tojásokat elkevertem a cukorral, majd sorra belekerült a többi hozzávaló és sima masszává kevertem. 28 ×32 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem- illetve míg a teteje enyhén megpirul, de a biztonság kedvéért érdemes a tűpróbát is bevetni- ha már nem ragad a tészta a beleszúrt hústűre vagy fogpiszkálóra, kész. 
Mikor a lap kihűlt, vízszintesen kettévágtam.
A meggyes réteghez a meggyet leszűrtem. A levéhez öntöttem még annyi vizet, hogy összesen 6 dl legyen. Kevés lében elkevertem a pudingport, majd a többi lé és meggy hozzáadásával főni tettem. 2 evőkanál cukrot adtam hozzá, de a meggy savanyúságától függően több is kerülhet bele. Sűrűn kavargatva felfőztem. Rövid ideig még kevergettem, s ráöntöttem azon melegen az alsó mákos lapra. 
Ha kihűlt, a vajkrémet is rákenem. Ehhez a pudingot a tejjel simára kavartam, megfőztem. A vajat a cukorral elkevertem, közben a pudingot is kavartam, hogy ne legyen csomós. Ha kihűlt, kanalanként a vajas krémhez kevertem.
Rákentem a meggyes rétegre, s befedtem a másik mákos lappal.


Egy fotó inspirált, de a receptet nem követtem, elképzelés szerint készült el. A már korábban is készült mákos lap az alapja, a meggyes réteg a Fekete-erdő tortánál alkalmazottak szerint készült, rá meg a szokásos vajkrém. Mindenkinek ízlett, a mákért eddig nem rajongó családtagoknak is.
Ezért is készült másodjára is, ugyanígy:



 



13 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet, és milyen jól néz ki a kétféle krémmel. Örülök, hogy már nem a rahátos kiflire nyílt ki az oldalad. Különben a kiflit is megsütöttem, raháttal, újévre. Finom volt. Szerintem ezt a mákost is szeretni fogom.
    VToncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Toncsi, köszönöm szépen! :-) Nagy öröm számomra, hogy megsütötted a kiflit! Sok sikert a mákoshoz is! :-)

      Törlés
  2. Hiányoztál, de az igazolásodat elfogadom:-)) Ez a süti nagyon finom lehet guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva, megnyugtató! :-) Most jövök rá, hogy mégiscsak jó itt lenni!

      Törlés
  3. Örülök hogy újra itt vagy, és "csak" munkahelyi problémáid voltak. Gondolom jó sok recepted és fotód összegyűlt az elmúlt egy hónap alatt. Már hiányoltalak, kicsit meg is ijedtem, nem történt-valami....
    Nagyon guszta a sütid, finom lehetett! Most szívesen megkóstolnám 😁.

    VálaszTörlés
  4. Ja, amit még írni akart, de lemaradt: Férjednek boldog szülinapot, így utólag is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, mindent! :-) Megnyugtatlak, semmi baj, mondjuk úgy, szabadságot vettem ki. A munkahelyi gondok szerencsére nem folyamatosak, nagyon jó kollégákkal vagyok körülvéve, aranyos gyerekekkel, de időnként valaki tesz róla, hogy érezzem, hogy élek. Kiábrándító tud lenni... De minden munkahelynek vannak szép- és árnyoldalai is. Minden nem lehet tökéletes.Sütök néhány sütit, aztán fel is dobódtam! :D

      Törlés
  5. Valaki, akit rendszeresen olvasol nem ad életjelet hetekig. Elkezdesz aggódni, hogy betegség találta meg (mivel írtad is, hogy iskola létben dolgozol). És aztán örülsz, ha újra felbukkan, és kiderül, hogy minden oké.Örülök. Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó, én is örülök, hogy van, aki örül nekem! Nagy ölelés Neked! Valóban, a jelenlegi helyzet sok aggodalomra ad okot, de hála Istennek eddig minket és a környezetünket is elkerülte ez fránya vírus. Maradjon is így, hasonlókat kívánva Nektek is!

      Törlés
  6. Üdv az újévben is, jó újra látni! :)
    Nagyon finom és mutatós sütivel indítod az új évet. A mákot nagyon szeretem, úgy hogy, semmi kétségem, hogy nagyon finom sütemény. Nem is csodálom, hogy ilyen rövid időn belül kétszer is elkészült.
    Utólag is boldog születésnapot kívánok a férjednek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Okki! :-)
      Nálunk a mákosak nem mindig örvendtek sikernek, az utóbbi időben már nem panaszkodnak rá. Erre aztán egy zokszó sem hangzott el, inkább utalás az újrasütésre.
      Férjem nevében is köszönöm, átadom neki!

      Törlés
  7. Én is hiányoltalak, örülök, hogy visszatértél. Nagyon szeretem a bejegyzéseidet olvasni, remélem mostantól gyakran posztolsz majd. Nagyon szuper ez a mákos süti! Várom a többi finomságaidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Vanilin, ezek után igyekszem gyakrabban jönni. Most épp azon agyalok, mivel folytassam. Bőség zavarában szenvedek, sok fotót összegyűjtöttem.

      Törlés

Karfiolfasírt

Ahogy várható volt, megint itthonról tanulásra lettünk ítélve. Ami nem olyan nehéz, mint elsőként volt, mert már rutinosabbak vagyunk. Nem ö...