Mandulás kifli

 A hosszú idő után írt bejegyzésemre érkező hozzászólások hatására muszáj írnom! Tényleg jóleső érzés és folytatásra sarkalló az a tudat, hogy hiányoltatok. 😘 Nem első eset, hogy hosszabb időt hagyok ki, s minél tovább nem írok, annál kevésbé érzek rá késztetést. Aztán újra belelendülök... 

Most azt a legnehezebb eldönteni, hol folytassam. Úgy döntöttem, a legutóbb készült sütike következzen. Fiam az ünnepeken is, majd azt követően is hosszabb ideig itthon volt, ami 2-2 hetet jelent. Az elmúlt hétvégén pakoltam Őt fel újra, hogy még véletlenül se éhezzen albérletében. Mondjuk nem kell félteni, egész ügyesen vezeti a "háztartást". De azért sütöttem sütit, hosszan elállót, meg többfélét főztem s dobozoltam be neki. Egyik süti ez a kifli, vagyis inkább kifli alakú keksz:


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt (+ 1-2 evőkanállal, szükség szerint)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg darált mandula
  • 25 dkg vaj
  • 2 kisebb tojás
Így készült:
A lisztet, cukrot, sütőport, mandulát elmorzsoltam a puha vajjal. Hozzáadtam a tojásokat és összegyúrtam. Kicsit lágynak találtam, ezért még gyúrtam hozzá 2 csapott evőkanálnyi lisztet. 
A masszát 4 részre osztottam, rudat formáltam belőlük, így pihentettem 1-2 órányit, hűvös helyen.
Ezután kisujjnyi darabokat vágtam a rudakból, kiflivé sodortam-hajlítottam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam. Hagyni kell közöttük helyet, mert nőnek. Nekem itt-ott összenőttek, látszik is rajtuk. 
180 fokos sütőbe tettem, világosra sütöttem őket.


Mandula helyett dióval is készülhet. Még azon is gondolkodtam, hogy becsorgassam csokival, de ezt elvetettem, mert kétszáz km megtétele után összemaszatolódik az egész. Leányzóm aztán csinált magának csokiszószt, abba mártogatta. De persze anélkül is finom, csak úgy, vagy a reggeli kötelező kávé mellé. 


6 megjegyzés:

  1. Jó, hogy nem adod fel és mindig új receptekkel lepsz meg minket. Sajnos én is nagyon leálltam..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha magam sem tudom, miért csinálom, de mindig visszatérek. Időnként jó kibeszélni, ami épp nyomja a szívem-lelkem, máskor meg csak úgy valami mást is tenni a mindennnapi rutinon túl. Talán egyszer a gyerekeim is hasznát veszik, talán valaki más is.
      A "sajnos" szóban benne van, hogy sajnálod, hogy nem írsz. De biztos, megvan az oka... Azért tudd, hogy szívesen látnék Tőled is új recepteket! :-)

      Törlés
  2. Finom sütivel indítottad útjára a fiadat. Örülök hogy újra itt leszel, és várom a többi sütidet is, a lemaradásaidat 😀😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :-) Megpróbálok néha itt lenni, de a lemaradásokat sosem tudom majd behozni. Több éves is van! :D De bőven elegek lesznek az újabbak is!

      Törlés
  3. Nagyon finomat sütöttél, szerintem fiadnál biztos nem sokáig maradt a dobozban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! :-) Nem kérdeztem ki, de jövő héten jön az utánpótlásért.

      Törlés

Karfiolfasírt

Ahogy várható volt, megint itthonról tanulásra lettünk ítélve. Ami nem olyan nehéz, mint elsőként volt, mert már rutinosabbak vagyunk. Nem ö...