Kakaós málnás süti

Az utóbbi időben teljesen "elromlottam". Legalább három hete le sem fotóztam, amit sütöttem-főztem. Bár lenne éppen elég lejegyezni való, hisz legalább egy évre való elmaradásom van. De annyira lekötött a tanév vége, az ezzel kapcsolatos többletmunka, tervezések-szervezések, hogy rá se néztem a blogra. Ráadásul negyedikeseim voltak, s miután négy évig pátyolgattam őket, nehezemre esett tőlük a megválás, sok év óta most először nem vártam a tanév végét. De eljött, s bár még következő héten is dolgozunk, kicsit lehet engedni a gyeplőn, aminek most már örülök. 

Tegnapelőtt este- megvártam, míg majdnem lebukik a nap, s a benti 30 fokra még raktam egy lapáttal- sütöttem. Hirtelen elhatározásból. Leányzóm készült meglátogatni Erzsike nénit,  egy nyugdíjas rajztanárnőt, aki segített neki felkészülni a rajz alkalmassági vizsgára. S hogy ne menjen üres kézzel, gyorsan sütöttem egy édeset meg egy sósat. Már kezd érni a málna a kertben, de még mindig van a fagyasztóban tavalyi, ebből szórtam egy gyorsan kikevert kakaós alap tetejére. Leányzómnak nagyon ízlett, s Erzsike néninek is örömet szerzett vele. 


Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 35 dkg liszt
  • 2 púpozott evőkanál kakaó
  • 1 dl tej
  • 40-50 dkg málna
Így készült:
A margarint mikróban megolvasztottam.
A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral habzásig kevertem. Hozzáadtam a margarint -ne legyen forró-, a lisztet, kakaót és simára kevertem. Végül a tejet kevertem hozzá.
Sütőpapírral bélelt, 28×30 cm-es tepsibe simítottam a masszát, a málnát a tetejére szórtam.
180 fokos sütőben készre sütöttem. Tűpróbát végeztem, mielőtt késznek ítéltem volna.


Másféle gyümölcs is kerülhet a tetejére, ami éppen érik, vagy kéznél van. 
Gyorsan kész, mint a kavartak mindig, s finom, puha süti. Előbb meggyúrtam a sóst, aztán gyorsan összekavartam a málnásat, s míg ez sült, addig nyújtottam, vágtam, tepsibe pakoltam a másikat. Viszonylag hamar elkészültem az egésszel, s nyitott ajtónál már melegem sem volt. 

Cseresznyés süti

Ezt a bejegyzést majdnem egy éve írtam meg- most leltem rá a piszkozatok között. Lassan újra pirosodik a cseresznye a még mindig kicsi fán. A zárógondolat meg igencsak igaz a jelen időre is! 

 Kis fánk terméséből készült. Teremhetne már annyit, hogy befőzni is lehessen belőle, de arra még kell pár évet várni. 
Vendégeket vártunk. Húgomat és párját, akikhez mi készültünk márciusban látogatóba, de a vírus áthúzta a tervünket. Hát jöttek ők. S nagy meglepetésemre Sógorjelölt azt mondta, épp ilyen sütit óhajtott volna enni. Pedig ez csak egy egyszerű, kevert-kavart, időszűkében készült sütemény, de jól esett, hogy örömet tudtam vele okozni.


Hozzávalók:
  • 4 nagy tojás
  • 22 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom leve
  • 2 dl joghurt
  • kb. fél kg cseresznye (meggy, barack, alma...)
Így készült:
A cseresznyét megmostam, kimagoztam.
A tojásokat a cukorral simára kevertem, majd a mikróban megolvasztott vaj és az olaj került bele, a liszt, csipet só és sütőpor, citromlé. Ezeket simára kavartam. Végül a joghurttal lágyítottam a masszát.
Miután egyneművé kevertem, tepsibe simítottam, rászórtam a cseresznyét.
180 fokos sütőben készre sütöttem.

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, bármilyen gyümölcsöt dobálhatunk rá, akár befőttet is. 
Nem tartottam túl sokra ezeket a sütiket- nincs bennük kihívás. Igazából azóta lett nagy becsületük előttem, mióta összementek a napok. Nekem legalábbis sokszor úgy tűnik, hogy túl gyorsan lesz este, s ha már a konyhai teendőket is igyekszem összecsapni, akkor már tényleg gond van az idővel! 😀 (Vagy velem, de mindig egyszerűbb máshol keresni a hibát.😉)

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...