Lekváros bukta

Talán ilyenkor tennivalóval leginkább teleszórt a mi munkánk. Az első hét után mindig igencsak fáradt vagyok, pedig ez még csak fél hét volt. A péntek délután az egyetlen, ami az enyém lehet, ha nem épp értekezünk, vagy nem a gyerekeket várom haza, vagy a változatosság kedvéért nem fáj a fejem- mint ma. Előbb megpróbáltam kiheverni, aztán összeszedni magam annyira, hogy kitaláljam, mivel pakoljam fel Leányzómat- ugyanis hétfőn közelebb költözik az egyetemhez. 

Nem lekváros buktát sütök neki, ez korábban készült, még augusztus közepe táján, a ház csinosításán dolgozó Férjemnek és segítségének. S még jó, hogy sütöttem, mert volt mivel megkínálni a váratlanul betoppanó vendégeket, akiknek nagyon örültünk. Babázhattam kicsit...


 Hozzávalók:

  • 4 dl tej+ 1 dl
  • 3 evőkanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl olaj
  • 1 egész tojás+ 3 sárgája
  • lekvár tölteni
  • porcukor beszórni
Így készült:
A 4 dl tejet megmelegítettem, éppen annyira, hogy kéznek kellemes meleg legyen. Elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni, habosodni.
Közben a lisztet elvegyítettem a 2 evőkanál cukorral és a sóval (közepesen púpos teáskanállal mértem), beleöntöttem az olajat és összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat és élesztős tejet és gyúrni kezdtem. Közben még annyi tejet adtam hozzá, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta- ez 1 dl volt az én esetemben. A tésztát megdagasztottam, majd kicsi liszttel megszórva, letakarva kelni hagytam.
Mikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán úgy 1 cm vékonyra nyújtottam a tésztát, négyzetekre vágtam. 
Egyik szélére lekvárt pakoltam, felsodortam, egymáshoz közel tepsibe pakoltam őket. Hagytam még kelni 10-15 percet- csak az első tepsivel, a második kelt, míg az előző sült.
180 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem.
Kisülés után porcukorral szórtam. 


Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb kelt tésztából készült dolog. Csak lekvár kell hozzá- nálam most épp ezért készült, mert még elég sok tavalyi maradt, s némelyik üveg már csak félig van, úgy leapadtak- ezeket használtam el. Volt közte málna, bodza, alma. Almából még várja néhány , hogy buktatöltelék legyen.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon szép mondhatnám kívánatos buktákat sütöttél! Nagyon szeretem különösen a szilvalekvárost:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! Nekem is a szilvalekváros a kedvencem! :-)

      Törlés
  2. De szépek lettek, és hogy milyen finomak, azt csak elképzelni tudom 😊.
    Jó tanév kezdést kívánok és erőt a újabb feladatokhoz!

    VálaszTörlés
  3. Csodásan foszlós a tészta, látszik rajta ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen������

    VálaszTörlés

Lencsesaláta

 Nem eszünk gyakran lencsét, talán évi két-három alkalommal. Abból egyik szilveszter, aztán év közben valamikor Leányzó eszembe juttatja a f...