Eperbomba és eperfagyi

A kertben termő eper még csak kóstolónak elég, a boltban meg elég borsos ára van, ezért hozattam Férjurammal a városból. Az sem volt olcsóbb (különben mondta a boltos bácsi, hogy nem is lesz olcsóbb), sőt, vacak is volt. Megsütöttem a piskótát, hogy lesz belőle egy nagy adag tejszínes-epres süti, aztán előhalásztam a hűtőből a gyümölcsöt. Hááát...elég ütött-kopottak voltak, egy összmaréknyi volt az 1 kg-ból sütire való. Ami még ehető volt, turmixgépbe dobáltam, fagyi lett belőle, a szebbekből meg, a saját terméssel kiegészítve, incsi-fincsi eperbomba.
Eperbomba

  
Hozzávalók:
  • 6 tojásból sütött piskóta
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag zselatin
  • 20 dkg eper
Elkészítés:
Egy kerek  aljú tálat a piskótára (nagy tepsiben sütjük, hogy ne legyen magas) helyezünk, körbevágjuk. A többi piskótát csíkokra vágjuk, ezekkel kibéleljük a tálat.
Az epret megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
A zselatint feloldjuk 1 dl meleg vízben. (Elkészítjük a tasakon lévő utasítás szerint; 10 g-osat használtam, fél l folyadékhoz valót.)
A tejszínt a cukorral (lehet több is, ízlés szerint) felverjük, a vége fele beletesszük a habfixálót.  Belecsorgatjuk a zselatint, kevés ideig tovább verjük. Hozzákeverjük az eperdarabokat, s beleborítjuk a piskótával kibélelelt tálba. A kerek piskótalapot rányomkodjuk. Fóliával lefedve másnapig hűtőben dermesztjük.
Másnap tányérra borítjuk.
Nagyon finom, könnyű nyári édesség. Málnával, ribizlivel is szoktam készíteni.
Babapiskótával is készíthető, ugyanúgy ki kell vele bélelni a tálat, csak előtte fólát teszünk a tálba, hogy majd ki lehessen borítani. Bele a gyümölcsös tejszín, befedjük babapiskótával, hűtőben pihentetjük.
Eperfagyi
 Hozzávalók:
  • 60 dkg eper
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál méz
Az egészet összeturmixoljuk, időnként alaposan átkeverve mélyhűtőben megfagyasztjuk.
Biztosan fagyigépben is elkészíthető, de nekem nincs . Sorban áll a kenyérsütőgép mögött:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...