A hónap témája:a citrom

Mindjárt vége júniusnak, s még nem rukkoltam elő a hónap témájával. Kézenfekvő lenne a sok most érő, finomabbnál finomabb bogyós gyümölcs közül választani, de a citrom mellett döntöttem, majd következik az indoklás is.
Szeretem a citromot, elég sokat használok belőle, néha olyan sütibe is becsempészem héját és levét is, amibe a recept szerint nem kéne. De limonádét, bodzaüdítőt is gyakran készítek, meg időnként salátát is ízesítek vele. Halra facsarva is szeretjük. De különböző húsételek, szószok, gyümölcslevek, levesek ízesítésére is használható.
Indiából származik, már a perzsák is felismerték jótékony hatásait. Európába arab kereskedők hozták be, a Földközi-tenger medencéjében igazi hazára lelt, nem is olyan régen, mintegy 800 évvel ezelőtt. Spanyol hódítók vitték magukkal Floridában, ahol ma is termesztik.
A citromfa kis termetű fa, egész évben terem. Apró, fehér, illatos virágai vannak, ágai tövisesek.
Nemcsak finom, de számtalan gyógyhatása van. Legismertebb talán immunrendszer-erősítő volta, meghűléses megbetegedéseket megelőző hatása, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. Ezt a vitamint szervezetünk nem állítja elő, nem is raktározza, ezért fontos folyamatos utánpótlása.
Az 1600-as években megfigyelték, majd később Lind kísérlete bebizonyította, hogy a citrom és narancs fogyasztása gyógyítja és megelőzi a tengerészeket megtizedelő skorbutot.
De serkenti az emésztést, erősíti a gyomrot, vértisztító, puffadásgátló, vízhajtó, méregtelenítő, bélféreghajtó. Mivel oldja a zsírt, koleszterincsökkentő hatása is van, a fogyásban is segít. A citromos víz enyhíti a gyomorégést.
Regenerálja a bőrt és fiatalítja azt; megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt és a hajhagymákat: (Ha ezt tudtam volna, Férjurammal több citromot etetek-itatok:-) De azt mondja, az nem fáj. Mármint a kopaszság.)
De ennyi pozitívum után jöjjön a feketeleves: a citrom héja mérgező!
A No Saltyra beküldött receptemhez való hozzászólásokból derült ez ki számomra, itt olvasható. Persze tudtam, hogy a citrom héját alaposan meg kell mosni felhasználás előtt, ezt mindig meg is tettem. De ilyen nyersen és visszariasztóan most szembesültem a valósággal. Naná, hogy utánaolvastam, itt is többek között.
Meghánytam-vetettem a dolgot, s úgy döntöttem, nem mondok le a citromhéjról, mint ízesítőről. Arról szól az egész, hogy a citromot éretlenül szedik le, így utóérlelést elősegítő szerekkel s a romlást megelőző gombaölőkkel, ilyen-olyan fenil-fenolátokkal és tiabendazollal kezelik, amelyek egyelőre bizonytalan, de biztosan nem jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ezek mosással is csak részben távolíthatóak el, ráadásul a gyümölcshúsban is megtalálhatóak. Olyan, hogy bio ezekből a termékekből szerintem nem létezik, így marad a megszokott régi, alapos mosással, s majd évek múlva a saját citromfáról szedett gyümölcs. Addig mérgezem a családot...No meg az ajánlott, gyógyszertárban kapható citromolajat is ki fogom próbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...