Kefires kifli

Mozgalmas volt a hétvégénk, így nem jutott idő az újonnan sütöttek megörökítésére. Azaz fénykép készült róluk, csak nincsenek feltöltve. Így meg nem érem utol magam. Amit tudok, pótolok, a többi marad az "archívumban".
Nem is csak a hétvége volt zsuffolt, már múlt hét közepén elkezdődött. Év vége az iskolában, kirándulás egyik a másik után ( a másik végül elmaradt az időjárás miatt), én meg útra nem enegedem őket hamuban sült pogácsa nélkül! Szombaton szülinapra voltunk hivatalosak, így pénteken kellett belehúzzak, mert vasárnap nekünk voltak vendégeink. Hétfőn meg megnéztük közelről a Gallát, ez mindössze néhány órás séta. Ma sem igazán szusszanhatok, mert a sok vendégeskedést követően igencsak felhalmozódtak a teendőim.
De egy gyors bejegyzésre szakítok időt.
A kifli kicsi Lányomnak készült iskolai kirándulásra. No meg a másik csemetének tízóraira, Férjuramnak munkába.
Hozzávalók:
  • 1 kg fehér búzaliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 kiskanál só
  • 2 dl kefir
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 3,5 dl meleg víz
Elkészítés:
A liszteket, sót elvegyítjük. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a kefirt, az élesztős tejet, s még annyi meleg vizet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Végül két részletben hozzádagasztjuk az olajat. Pici liszttel megszórva, letakarva megkelesztjük.
4 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk, négybe vágjuk, a széles végétől kezdve felsodorjuk, meghajlítjuk, 2 tepsibe helyezzük a 16 kiflit. Még kb. fél órát kelesztjük Előmelegítjük a sütőt. Mielőtt betennénk a sütőbe, pici vízzel lekenjük. Kisütjük.
A kettévágott kifliket megkentem vajjal, tovább kinek-kinek kedve szerint töltöttem meg. A férjem szokta mondani, ebben van anyag, nem mint a bolti kifliben:-) Azaz jól lehet lakni velük.

1 megjegyzés:

  1. Most bukkantam erre a kiflidre > pont van felesleges kefírem, amit el kellene tüntetni a hűtőből, emiatt keresgéltem ilyen dolgok után. Na hallod, ebben tényleg van anyag! Meg ez a mennyiség! Összesen 1 kg 20 dkg liszt? Mennyi van ebből a mennyiségből? 16 db?
    Lényeg, hogy tetszik, szerintem megsütöm... :)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...