Erzsébet királyné szelet

Tudom, tudom, kicsit fellengzős ez az elnevezés, de nagyon régen ezen a néven kaptuk a receptet. Gondolkoztam is rajta, hogy elég lenne Sziszinek nevezni:-)
Még Zilahon laktunk, Anyukámnak volt egy-két nagyon jó barátnője a szomszédságban, akikkel szinte napi szinten meglátogatták egymást, kölcsönkértek, visszaadták, kóstolót vittek, receptet cseréltek, elpletykálgattak, vagy csak éppen kiöntötték egymásnap a szívüket. Hétvégenként meg nagyokat kirándultunk a Meszesen.
Nos, ez a recept Anyukám egyik barátnőjétől származik, ő hozott belőle kóstolót, no meg persze a receptet is. Ott díszeleg a régi receptes füzetemben, de soha nem sütöttem meg. Tegnap nekiálltam. Van egy-két hibája, de nagyon finom lett. Nekem túl édes, cukorból kevesebb is elég lett volna.


Hozzávalók:
A laphoz:

  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 25 dkg darált dió
Krémhez:
  • 6 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg magas kakaótartalmú csoki (vagy 2 evőkanál kakaó)
  • 1 kiskanál instant kávé
  • 25 dkg cukor 
  • 20 dkg margarin
Mázhoz:
  • 10 dkg tortabevonó csoki
  • 1 evőkanál olaj
Így készült:
A tojások fehérjét a csipet sóval keményre vertem, majd a cukor hozzáadásával tovább vertem, míg kemény, fényes lett a hab. Ekkor hozzákevertem a lisztet, sütőport, darált diót.
Papírral kibélelt tepsibe simítottam, 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg pirulni kezdett a teteje. Hagytam kihűlni.
A krémhez a tojásokat a sárgákkal, a cukorral elkevertem, majd gőz fölé téve sűrűsödésig, kb. 20-25 percig kevergettem. A csokit beletördeltem, a kávét is hozzáadtam.Nem lesz teljesen sűrű, inkább jó habos, de miközben hűl, sűrűsödik.
Ha kihűlt, a simára kevert margarinhoz kanalaztam. Egész más állagú lett, mint egy pudingos krém: fényesebb és lágyabb. Rákentem a lapra, s betettem a kamrába. 
Másnapra a hidegen megkeményedett a krém, s bevontam a gőz fölött felolvasztott csokival. 
Gond a mázzal volt: a melegen újra kissé megpuhult krémen nem engedte szeletelni magát, tört össze-vissza. Így elég csúnyácska szeleteket sikerült vágni, meleg vízbe mártott kés ellenére. Ezzel a csokival különben múlt héten is megjártam, ugyanígy tört. Ezután mellőzzük őkelmét. Mégis jobb lett volna beszórni darált dióval, mint előbb terveztem. De a recept csokit írt elő...
Én egy szeletet ettem belőle, elég is volt, annyira édes lett. De a többiek nem panaszkodtak miatta, szépen fogytak a szeletek a tányérról:-)

28 megjegyzés:

  1. Nem hangzik rosszul a krémje. Az ilyen típusu tésztát nem igazán szeretem én biztos dió piskótával sütném. Elmentettem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MrsSame, az ilyen tészta valóban kicsit tömör, a piskóta nem rossz ötlet. Csak akkor nincs maradék tojássárga, de lesz maradék tojásfehérje:-)

      Törlés
  2. No, itt is a csoki... Tetszik a sütid! Ugye most nem vagy magad alatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, nem, nem vagyok magam alatt:-) Most csak úgy, élvezetből vetettem be.

      Törlés
    2. Nekem nagyon tetszik ez a süti. A neve sem fellengzős - adjuk meg a módját. :-)))
      Mi sem szeretjük a túl édes dolgokat. Végül is a receptben már a kevesebb cukorral írtad le?
      Jé, ugyanolyan gyümölcs mintás étkészletem/tányérkészletem van nekem is, mint a legalsó képen... Az is tetszik! :))

      Törlés
    3. Gabriella, ám legyen, adjuk meg a módját. Végül is egy nagyon finom süti, ha szépségben nem is vetekszik Sziszivel.
      A receptben az eredeti cukormennyiséget adtam meg, de 20 dkg is elég lenne.
      A tányérkészletet sok éve vettük a Tescóban, s nagyon tartósnak bizonyul, még egy sem tört el belőle, bár nálunk a tányér igencsak fogyó Eszköz:-)

      Törlés
  3. Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  4. Szeletelés előtt fordítsd egy tálcára úgy, hogy az alja legyen felül, akkor szépen tudod szeletelni, nem fog törni a csoki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter, nagyon köszönöm a tippet. Előbb gondolkoztam, hogy is gondolod, aztán rájöttem. Habár ennél a sütinél nem merném bevetni, mert a kissé lágy krém a csoki alatt szétnyomódna.

      Törlés
  5. Nagyon jól hangzik a recept! A törött csoki nálunk nem lenne gond!:)))
    Az ilyen szomszédolásos történetekről én is tudnék mesélni, hasonló volt a helyzet nálunk is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm! A törött csoki csak a kinézetét rontotta el, az ízét nem befolyásolta:-)
      Mennyi közös van a múltunkban:-) Sajnos ma már más a helyzet, itt különösen, de ahogy tapasztaltam, otthon is a megélhetés utáni rohanás vette át a főszerepet.

      Törlés
  6. Nagyon guszta, ha meg összetört a teteje, még finomabb! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, köszönöm:-) Lehet, azért volt olyan finom?

      Törlés
  7. Mi sem szeretjük a nagyon édes sütiket, de ezt szívesen megkóstolnám, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm:-) Kevesebb cukorral még fogom készíteni...de így meg tovább tartott:-)

      Törlés
  8. Nem hallottam még erről a sütiről, de nagyon szuperül néz ki:) Igazi tömör gyönyör:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Ahogy mondod: tömör gyönyör:-)

      Törlés
  9. Én sem álltam volna meg egy szeletnél, pedig nem vagyok csoki mániás! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elsőre megálltam, bár odavagyok a csokiért. De utólag pótoltam:-)

      Törlés
  10. Ez a süti majdnem olyan, mint amit én "Kávékrémes finomság" néven ismerek, nekünk nagyon ízlett.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mariam, lehet akár ugyanaz is, már tapasztaltam, hogy több néven "futhat" hasonló süti. Nem is a név a lényeg, hanem hogy fincsi. Köszönöm, hogy benéztél:-)

      Törlés
  11. Köszönöm ezt receptet.Már mindenhol kerestem. Szegeden az egyik cukrászdában lehet kapni magas többréteges tortaként mint a dobos torta és igen egy szelet is eltelít. Igazi tömény csokibomba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! :-) Örülök, hogy rátaláltál. Nem tudtam, hogy tortaként is készítik, mi így kaptuk réges-rég a receptet. De rég sütöttem, ideje lenne feleleveníteni! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...