Hamis marcipán

Nagyon sok mindennel elmaradtam, megpróbálok belehúzni.
Flóra játékot hirdetett, s ha már jeleztem részvételi szándékom, illik tartani a szavam. Arról szól a játék, hogy Flóra blogjáról el kell készíteni egy ételt. Van választék bőven, nagyon szeretem az ifjú hölgy többnyire egyszerű, de nagyon ötletes receptjeit. A hamis marcipánt már előbb kinéztem, de csak múlt hétvégén került rá sor. Kicsit hasonlóra sikerült, mint a torta, azaz kalandosra. Valami másképp működik nálam, recept nélkül sikeres sütik kerülnek ki a kezem alól, de ha betűről betűre követem a leírásokat, balul sül el. De ezúttal is megoldottam:-)

Hozzávalók:

  • 1 dl tej (nekem + 0,5 dl)
  • 35 dkg cukor (+0,5 dl)
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 teáskanál mandulaaroma
  • 5-6 evőkanál keményítős porcukor (erre nekem nem volt szükségem)
Így készült:
A tejet a cukorral néhány percig főztem. Apránként hozzáadtam a kétféle lisztet, közben állandóan kavartam. Utána még 5-6 percig főztem, jól besűrűsödött közben. Levettem a lángról, belekavartam a margarint, aromát, hidegre tettem.
Az enyém még ki sem hűlt teljesen, morzsás állagú lett. Formázni sem lehetett, nemhogy keményítőt gyúrni még hozzá. Ezért még fél dl tejet ugyanannyi cukorral felfőztem, s apránként hozzáadtam a morzsálódós hamis marcipánt. Szépen feloldódott, sima lett. Addig kevertem, míg újra felfőtt, s le is vettem. 
Mire majdnem kihűlt, már csak langyos volt, szépen formázható állaga lett. Keményítős cukrot ezúttal sem gyúrtam hozzá, nekiláttam a formázásnak. Készült belőle néhány rózsa, a többiből golyót formáztam, közepébe darabka aszalt barackot tettem, csokival bevontam vagy becsorgattam, színes cukorral szórtam be. 
Zöld rózsák
Ha ezt lehet bonbonnak nevezni, ezek életem első bonbonjai:-)
Igazából nem tudom, mit rontottam el, talán sokat főztem, vagy a lisztet elmértem? Ez is előfordulhatott. Érdekes módon valaki másnak meg túl folyékony lett.
De a lényeg: nagyon finom lett. Fiam térült-fordult, lekapott egy-egy golyót a tányérról, s mindannyiszor elmondta: nagyon finom ez a hamis marcipán:-) 


16 megjegyzés:

  1. Hát ez tök jó! Nagyon mutatósak lettek, bonbonnak is simán pörfikt szvsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adél, köszönöm:-) Akkor elmondhatom, hogy már készítettem bonbont?

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek és jól megoldottad:) Gratulálok a díjakhoz is:) A dolgozó nők élete nem könnyű, én szívesen lennék csak háziasszony, mint régen a nagymamáink idejében. Remélem azért jut majd idő a blogjaidra is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon tetszik! A képek alapján Én semmi furcsaságot nem látok rajtuk! :)
      Gratulálok a díjakhoz! :)
      Elnézést, de amikor a laptopomat használom és a nem a másik gépemet (amit most a férjem "birtokol":), akkor csak itt tudok megjegyzést hagyni. Nem tudom miért, de pár napja van ez így (és ezt most mindenkinél leírom:)). De feltétlenül akartam hagyni megjegyzést! :)

      Törlés
    2. Trollanyu, köszönöm!
      Én Fiam születése óta vagyok háziasszony. Nem erre vágytam, de így alakult. Most meg kell tanulnom beosztani az időt; blogjaimat, főleg a sütist, nem szeretném mellőzni. Amikor csak tehetem, jövök:-)

      Törlés
    3. Gabriella, köszönöm! Kíváncsi lennék, másoknak hogyan sikerül... finom lett, meg jól formázható, csak a keményítő már nem kellett bele.
      Teljesen mindegy, hova írsz, örülök neki:-)

      Törlés
  3. Szépek lettek! És bonbonnak is nagyon jók! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Flóra! Még fogok gyártani belőlük!

      Törlés
  4. Nagyon ügyi vagy, mintha igazi marcipán bonbonok lennének!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, köszönöm! Még igazi marcipánt nem használtam, de ez teljesen jó, és lényegesen olcsóbb:-)

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki, a hamis marcipánt már én is kinéztem magamnak, jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm Neked is! Ha elkészíted, feltétlenül számolj be, hogy sikerült!

      Törlés
  6. Nagyon jó ötlet, még díszítéshez is használhatom a legközelebbi tortához. Ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm! Én is erre gondoltam:-) Mármint tortát díszíteni vele.

      Törlés
  7. Nagyon mutatósak lettek, a bonbonok és a rózsák is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! És finom is. Tartottam tőle, hogy liszt íze lesz, de nem.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...