A recept eredetije Okkinál, én azért picikét változtattam rajta, "jó" szokásomhoz híven:-)
Hozzávalók.
- 40 dkg liszt
- 20 dkg reszelt sajt + a tetejére
- 15 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- szükség szerint tejföl
- 1,5 teáskanál só
Így készült:
A lisztet, sajtot -trappistát használtam-, zsírt, margarint, sót tálba tettem s összegyúrtam. Nekem némi rábeszélés árán tejföl nélkül is összeállt a tészta, így kihagytam belőle.
Rövid pihentetés után -ez el is maradhat, ha sürget az idő- kinyújtottam a tésztát, reszelt sajttal megszórtam, a nyújtófával rányomkodtam, majd derelyemetszővel tetszőleges rudakra szabdaltam.
Tepsibe rakosgattam, 180 fokos sütőben világosra sütöttem.
A só adagolásával még mindig hadilábon állok, inkább sokszor kevesebb sót teszek az ételbe. Sütivel más a helyzet, azt már kitapasztaltam, hogy kelt tészta esetén az 1 kg liszthez 2 teáskanál só kell átlagos sósság eléréséhez. No de ez is lehet csapott és púposabb. Én bizony összegyúrás után meg szoktam kóstolni a nyers tésztát. Ennek kicsit sósabbnak kell lennie, de a sajttól is függ, mennyit igényel a tészta.
Ez így, ahogy volt, nagyon finom lett. Az ünnepekre is el fogom készíteni, főleg, mert előre is megsüthető. Csak aztán kapjak neki megfelelő rejtekhelyet:-)
Hm, nagyon finom rágcsálnivaló! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, sós nasira bármikor kapható vagyok, így most ezekből a finom rudakból is szívesen fogadnék párat! :)
VálaszTörlésÉn is mindent kóstolgatok :) Az ünnepi rágcsákhoz listára teszem!
VálaszTörlésNagyon guszták ezek a rudacskák! Tetszenek! :) Ezek is mennek a listámra :)
VálaszTörlésNagyon szeretem az ilyent. Jöhetne egy jó adag ide is :)
VálaszTörlésMilyen jó, hogy Te is elkészítetted. Örvendek, hogy ilyen nagy sikere volt! :)
VálaszTörlésJól is jönne most már darab egy kis délutáni rágcsának. ;)
Jaj, de rég jártam nálad (meg igazából mindenkinél).
VálaszTörlésDe most itt vagyok és nézelődök egy picit...
Annyi édességet ettem az előbb, úgyhogy most ezen a sós nasin nagyon megakadt a szemem. De jó lenne rágcsálni. :)